O paprasčiau tariant – bulvių virtinukai keturių sūrių padaže.
Šis patiekalas yra itališkas, nors mums, lietuviams, labai savas. Juk viskas, kas pagaminta iš bulvių, atrodo taip artima :). Bandžiau ne vieną receptą, tačiau šis, lyginant su tuo, ką ragavau Italijoje, atrodo pats artimiausias.
Gnocchi gaminimas iš pažiūros lengvas, bet klaida gali kainuoti daug – virtinukai labai lengvai tęžta arba pasidaro kieti, nors turėtų būti maloniai šilkiniai, lengvai slystantys gomuriu. Tad pasiraitojam rankoves ir pirmyn 🙂
Reikės:
- 500 g bulvių
- kiaušinio
- šaukštelio druskos
- 100 g miltų
Padažui:
- 50 g parmezano
- 50 g gorgonzolos (ar bet kokio kito sūrio su mėlynu pelėsiu)
- 50 g pekorino sūrio
- 50 g mocarelos
- 300 ml grietinėlės
Sūrius galima keisti. Pagal originalų itališką receptą mocarela nesideda, bet aš ją dėjau vietoj Taleggio sūrio, o rezultatas buvo labai gardus.
Gaminimas:
Pirmiausia išverdame bulves su visomis lupenomis. Išvirusias labai gerai nusausiname, nulupame, sumalame mėsmale ar išspaudžiame specialiu spaustuku (būtinai dar karštas, tad darbuokitės atsargiai). Dedame ant stalviršio ar kitos pasirinktos tešlos maišymo vietos. Suformuojame trintų bulvių kalnelį, viduryje padarome duobę, įmušame kiaušinį, sudedame druską, pusę miltų, labai greitai išmaišome. Likusius miltus pasibarstome šalia, atsargiai, neperminkydami, įmaišome į tešlą. Padaliname ją į kelias dalis, vyniojame dešreles, supjaustome. Tešla turi nelipti prie rankų.
Pasidarome padažą: pašildome grietinėlę, sudedame tarkuotus ar trupintus sūrius, maišome, kol viskas gražiai išsilydys. Pagardiname pipirais.
Gnocchius metame į sūdyto verdančio vandens pilną puodą (su šlakeliu aliejaus, kaip verdant makaronus). Verdame, o kai iškyla iškart traukiame lauk (tai trunka apie 1–2min). Geriausia virti per kelis kartus, nemesti visos krūvelės iš karto. Tuomet sumesti juos į padažą, dar šiek tiek pakepti ir krautis į lėkštę.
Pabaigai galima pagardinti ant aliejaus su česnaku kepintais šalavijo lapeliais.
Labai skanu, sotu ir nuodėminga!


Socialiniai tinklai:
[…] Jei turite laiko, galite naudoti savo gamintus gnocchi. Jų gamybą esu aprašiusi čia. […]