Šį receptą radau Beatos virtuvės žurnale ir išbandžiau per šventes – visiems labai patiko. Ne tik dėl savo žalsvos, dailios išorės, bet ir dėl puikaus skonio bei malonios rūgštelės. Be to, jį pagaminti labai paprasta, o atrodo efektingai 🙂
Reikės:
- 400 g sausainių
- 3 šaukštų kepintų sūdytų pistacijų
- 1 indelio saldinto sutirštinto pieno
- 50 g sviesto
- 1 žaliosios citrinos žievelės ir sulčių
- šaukštelio mačos
- 1 žiupsnio druskos
Varškės kremui:
- 1 kg kreminės varškės
- 2 šaukštelių vanilinio cukraus
- 100 g miltelinio cukraus
- 0,5 žaliosios citrinos sulčių
- 14–15 g želatinos
- 70 g vandens
- 300 g aviečių
- 2 saujų skrudintų sūdytų pistacijų (papuošti)
- mačos (papuošti)
Gaminimas:
Pirmiausia susmulkiname sausainius ir pasmulkiname išlukštentas pistacijas. Juos sumaišome. Kepimo formą (geriausia 20-22 cm skersmens) išklojame kepimo popieriumi.
Kondensuotą pieną supilame į puodą ir viriname ant silpnos ugnies tol, kol jis po truputį ima keisti spalvą ir tirštėti. Tuomet sudedame sviestą, ištirpiname, viską gerai išmaišome ir nuimame nuo kaitros.
Nutarkuojame žaliosios citrinos žievelę, sudedame ją į kondensuoto pieno ir sviesto mišinį, ten pat įspaudžiame ir pusės citrinos sultis bei supilame šaukštelį mačos miltelių. Šią masę užpilame ant sausainių ir pistacijų, tolygiai išmaišome ir paskleidžiame kepimo formoje. Dedame į šaldytuvą sustingti (kokioms 4 valandoms).
Gaminame įdarą: kreminę varškę (aš naudojau jau iš anksto saldintą President, parduodamą kilograminiais kibirėliais, todėl papildomai cukraus nebedėjau) išsukame su vaniliniu cukrumi ir milteliniu cukrumi, įspaudžiame likusios pusės citrinos sultis, išmašome ir paragaujame, ar pakaks saldumo.
Želatiną užpilame vandeniu ir paliekame išbrinkti. Išbrinkus pakaitiname ir ištirpiname puodelyje ar mikrobangų krosnelėje.
Ištirpusią želatiną supilame į varškės masę ir greitai išmaišome.
Pusę varškės masės supilame ant sausainių pagrindo ir tolygiai paskleidžiame. Tuomet klojame pusę aviečių ir paslėpiame jas po likusia varškės mase.
Viršų puošiame likusiomis avietėmis ir vėl dedame į šaldytuvą sustingti. Prieš valgydami dar papuošiame pistacijomis bei mačos milteliais.
Štai ir viskas 🙂
Beje, mača nėra būtina. Ji prideda tam tikro skonio ir, svarbiausia, ryškesnių spalvų, tačiau jei vien dėl šio pyrago nenorite pirkti viso pakelio, nieko tokio, skoniui tikrai nepakenks.

