Sriubos – vienas labiausiai nemylimų patiekalų mano virtuvėje. Laurynas nevalgo trintų sriubų, tad dažniausiai verdu paprastą, žalumynų pilną sultinį. Neseniai iš lentynos gilumos išsitraukiau prieš milijoną metų įsigytą receptų knygą „Italijos virtuvė“. Ją bevartant ši neįprasta, tiršta ir labai soti sriuba (nors ir labai nefotogeniška) kažkodėl patraukė mano akį, tad šiandien jos receptu ir dalinuosi.
Reikės:
- 450 g bulvių
- kelių griežinėlių šoninės
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 450 g svogūnų
- 600 ml sultinio
- 600 ml pieno
- 100 g nedidelių makaronų (originaliai – kriauklyčių, aš dėjau kaspinėlius)
- 150 ml liesos grietinėlės
- 2 v. š. kapotų šviežių petražolių (galima ir daugiau, jei mėgstate)
- druskos ir pipirų pagal skonį
- 2 v. š. pesto padažo (galima daryti ir savo, bet aš šį kartą patingėjau)
- parmezano sūrio drožlių patiekti
Gaminimas:
Kubeliais supjaustome šoninę. Jos turi būti maždaug saujelė. Smulkiai supjaustome svogūnus, nuskutame ir nedideliais kubeliais supjaustome bulves.
Dideliame priekaistuvyje ar tiesiog puode ant vidutinės ugnies kelias minutes pakepiname šoninę. Tuomet supilame du šaukštus aliejaus, svogūnus ir bulves, maišydami kepiname apie 10–12 minučių.
Apkepinus daržoves, supilame sultinį ir pieną, užviriname ir troškiname apie 10 minučių. Sultinys geriausias, žinoma, naminis, jei tik turite. Aš labai mėgstu išsivirti sultinio daugiau ir užsišaldyti, kad bet kada prireikus turėčiau po ranka.
Paskui sudedame makaronus ir viską troškiname dar apie 12 minučių.
Galiausiai, supilame grietinėlę (jei nuoširdžiai, kitą kartą jos net ir nepilčiau, ypač jei sultinys naminis – sriuba ir taip labai soti, tad jei norite „kūdesnio“ varianto, galite ir praleisti). Paverdame dar apie penkias minutes, sumetame kapotas pertražoles, pesto padažą, pagirdiname druska ir pipirais pagal skonį. Viskas! Tiekdami pabarstome parmezanu ir ragaujame.
Man ši sriuba kvepia labiausiai ne Italija, o močiutės virtuve (na, galite įsivaizduoti tą kvapą, kuris pasklinda po namus, kai čirška šoninė, svogūnai, bulvės…).:) Tačiau rezultatas skrandžiui malonus (approvint’as net ir namų sriubų kritiko) ir labai sotus.


Socialiniai tinklai: