Kad ir kaip mylėčiau mėsą ir jos patiekalus, didžiausia silpnybė virtuvėje man visgi yra saldieji patiekalai. Pamačiusi įdomesnį saldumyno receptą negaliu nusiraminti tol, kol neišbandau. Taigi, šiandien jūsų dėmesiui – labai šokoladinis, labai drėgnas, labai sodrus likerio Baileys tortas.
Receptą radau čia.
Reikės:
Pyragui:
260 g miltų
410 g cukraus
85 g kakavos miltelių
2 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. druskos
180 ml pieno
2 didelių kiaušinių
240 ml aliejaus
240 ml Baileys (ar bet kokio kito kreminio likerio)
180 ml verdančio vandens
1 a. š. vanilinio cukraus
240 ml kondensuoto pieno
130 g šokolado (susmulkinto mažais gabalėliais)
Plaktos grietinėlės kepurei:
480 ml riebios grietinėlės
80 g cukraus pudros
30 g kakavos
30 ml likerio
0,5 a. š. vanilinio cukraus
Gamyba – nesudėtinga, tačiau man šį pyragą įvyko net kelios avarijos: netyčia į tešlą supyliau dvigubą likerio dozę (nes neperskaičiau instrukcijų iki galo), per lėtai sukausi su šokoladu ir deramai neišsiplakė grietinėlė (ak, tas pasidavimas akcijoms ir neaiškiai prekei). Bet visų jų labai lengva išvengti 🙌
Gaminimas:
Ištepame sviestu ar aliejumi kepimo formą (geriausia 23×33 cm, t. y. 9×13 col.). Orkaitę įkaitiname iki 150 laipsnių (taip, kepsime gana žemoje temperatūroje).
Pirmiausia susiruošiame sausus ingredientus: persijojame miltus, kakavą, kepimo miltelius, įdedame druską, cukrų ir vanilinį cukrų.
Atskirame dubenyje sumaišome pieną, aliejų, pusę (šito aš ir nedaskaičiau😅) kiekio likerio, įmušame du kiaušinius, lengvai išmaišome ir supilame ant sausų ingredientų. Gerai viską išplakame mikseriu.
Išplakę iki vientisos masės nuplikome karštu vandeniu: jį supilame lėtai, neskubėdami, dar šiek tiek paplakame.
Tešlą (taip, ji skystoka) supilame į kepimo formą ir kišame į orkaitę. Kepame 45 minutes (arba kol tešla nebekibs prie medinio pagaliuko).
Iškepusį pyragą traukiame iš orkaites ir pribadome jame skylių (pavyzdžiui, su šiaudeliu). Į šias skyles turės subėgti mūsų šokoladinis kremas 🙂 Jį pasiruošiame, kol tortas dar šiltas: kondensuotą pieną su likusiu likerio kiekiu pašildome beveik iki užvirimo, supilame šokolado gabalėlius, greitai išmaišome šluotele, kad šokoladas išsilydytų, ir nieko nelaukdami supilame ant pyrago.
Labai svarbu suktis greitai, kol šokoladas nepradėjo kietėti, kad jis gražiai užpildytų mūsų padarytas skyles. Šiame žingsnyje aš kiek per ilgai vėpsojau, todėl mano šokoladas pasidarė veikiau kaip atskiras sluoksnis 🙂 Aišku, galutiniame rezultate skoniui įtakos tai nepadarė, bet vaizdas nukentėjo.
Pyragą su šokoladiniu sluoksniu kišame į šaldytuvą sustingti.
Kai sluoksnis sustingsta, pasiruošiame grietinėlės kepurę: visus kremo ingredientus suberiame į aukštą indą, gerai išplakame mikseriu iki standumo ir aptepame tortą. Laikome šaltai, o atėjus progai tiekiame ir ruošiame skrandžius labai nuodėmingai puotai 🙂
Skanaus ir gražaus likusio šeštadienio!

