Kai iš kameros ištraukiau puikaus, močiutės įduoto naminio kiaulienos faršo gabalą, Lauryno akys sužibo – ar pagaliau bus kotletukų? 😀 Keista (?), bet tai praktiškai mėgstamiausias jo patiekalas. O aš kotletukams visai neprijaučiu… Tad ir šį kartą ranka mieliau tiesėsi į makaronus, nei į seną gerą lietuviškos virtuvės klasiką. Rezultatas – sotus, labai mėsingas ir ganėtinai fotogeniškas. Recepte pateiksiu reikalingus bazinius kiekius, bet pati savuosius kiek pasikoregavau pagal faršo gabalo dydį ir turimą kepimo indą.
Receptą radau čia.
Reikės:
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus (kepimui)
- 1 didelio svogūno
- 4–5 skiltelių česnako
- 400 g liesesnio kiaulienos faršo
- 1 a. š. džiovinto rozmarino
- 1 a. š. džiovinto čiobrelio
- 1 a. š. džiovinto baziliko
- 250 g pievagrybių
- 200 ml raudono sauso vyno
- 1 v. š. pomidorų pastos
- 300 ml grietinės (geriausia vidutinio riebumo)
- 18 canelloni vamzdelių
- 400 g (skardinė) konservuotų, smulkintų pomidorų
- 100–200 g. tarkuoto parmezano ar bet kokio fermentinio ar kietojo sūrio (viršui apibarstyti, tad kiekis priklauso nuo kepimo indo)
- saujelė šviežios, kapotos petražolės
Gaminimas:
- Susipjaustome svogūną, susmulkiname česnako skilteles ir pievagrybius.
- Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
- Keptuvėje, ant šaukšto aliejaus, pakepiname svogūną. Po kelių minučių sumetame česnaką, laukiame kol pakvips, o tada sudedame ir faršą, pievagrybius bei prieskonius. Maišant kepame apie 8–10 minučių.
- Faršui apkepus ir parudavus, dedame šaukštą pomidorų pastos, supilame vyną ir troškiname, kol nugaruos skystis.
- Skysčiui nugaravus, nuimame nuo kaitros, šiek tiek atvėsiname, ir supilame įdarą į maisto smulkintuvą. Įdedame du šaukštus grietinės ir sutriname į vientisesnę masę.
- Gauta mase prikemšame ir vienu sluoksniu kepimo inde išdėliojame canelloni makaronus. Geriau kiek luktelėti, kol masė pravės, kad makaronai nesutrūkinėtų.
- Keptuvėje paruošiame padažą: pakaitiname pomidorus su likusia grietine, pagardiname prieskoniais, druska, pipirais, užpilame šią masę ant jau paruoštų makaronų.
- Patiekalo viršų dosniai apibarstome sūriu.
- Kepame apie 30 minučių. Ištraukus apibarstome kapotomis petražolėmis ar bazilikais.
Štai ir viskas 🙂 Patiekalas skanus, bet kitą kartą dėčiau dar daugiau žolelių, liesesnę grietinę, daugiau pomidorų ir galbūt net keisčiau kiaulieną jautiena 🙂 Bet sotiems ir labai rimtiems pietums tiks puikiai!




