Menkė yra mano mėgstamiausia žuvis. Ir ne tik dėl puikaus skonio ir gerų maistinių savybių – man ji sukelia labai stiprius sentimentus 🙂 Nuostabią vasaros dieną, po ilgo pasivaikščiojimo, skaniausią kada nors valgytą menkę su Laurynu ragavome Nidoje, mažame, jaukiame restoranėlyje, kur kasdien gali gauti tik to, ką tądien pagavo žvejai. O Nida, beje, prieš keletą metų, tapo pirma mano tikrų, suaugėliškų (na, čia kai jau turi darbo stažą ir gyveni ant savo šiknos) atostogų vieta. Žodžiu, vienas kąsnis šios žuvies ir mintyse sugrįžtu į nerūpestingą vasarą, jaučiu veidą kutenantį vėją, vėsų vyną ir skruostuose įsispaudusią šypseną.
Trumpai tariant, tobula.
Žuvis, beje, gavosi puiki. Ne Fisherios lygio, bet pirštus apsilaižyti tikrai galima.
Reikės:
- 500-600 g menkės filė (pjaustytos gabaliukais; tinka net ir šaldyta)
- 200 ml grietinėlės (arba liesos, pvz., jogurtinės, grietinės)
- svogūno
- šviežių arba džiovintų žolelių: čiobrelio, baziliko, raudonėlio, laiškinio česnako
- 1 a. š. druskos
- pipirų
- saujelės saulėje džiovintų pomidorų
- 100 g tarkuoto kietojo sūrio (norint liekniau galima ir praleisti)
Kaimiškoms bulvytėms:
5-6 bulvių
kelių šaukštų liesos grietinės arba grietinėlės
svogūno
trupučio sviesto
druskos, pipirų, laiškinio česnako arba svogūnų laiškų
Gaminimas:
Šio patiekalo gamyba – greita ir nesudėtinga.
- Gabaliukais pjaustytą menkę išklojame nedideliame kepimo inde.
- Orkaitę įkatiname iki 200 laipsnių.
- Nusiskutame, nedideliais gabaliukais supjaustome ir dedame virti bulves.
- Keptuvėje ant sviesto pakepiname kubeliais pjaustytą svogūną.
- Svogūnui apkepus, sudedame grietinėlę (arba grietinę), žoleles, druską, nepagailime šviežiai grūstų pipirų. Šiek tiek paverdame.
- Mažais gabalėliais supjaustome saulėje džiovintus pomidorus.
- Padažą nuimame nuo kaitros ir supilame ant kepimo inde laukiančių menkės filė gabalėlių. Apibarstome smulkintais saulėje džiovintais pomidorais ir dedame į orkaitę 15-20 minučių.
- Praėjus pusei kepimo laiko menkę ištraukiame ir viršų apibarstome sūriu. Grąžiname į orkaitę.
- Bulvių virimui artėjant link pabaigos, keptuvėje pakepiname bulvytėms skirtą svogūną (taip pat smulkintą kubeliais).
- Į keptuvę sudedame grietinę, prieskonius, pjaustytus laiškinius česnakus ar svogūnų laiškus.
- Ant išvirusių ir nusunktų bulvių suverčiame šį grietinės ir svogūno padažą, gerai išmaišome. Jei trūksta, papildomai apibarstome prieskoniais.
- Traukiame iš orkaitės menkę, tiekiame su kvapniomis, kaimiškomis bulvytėmis, pomidorų, špinatų ir svogūnų salotomis (arba bet kokiomis jūsų mėgstamomis – čia prašauti sunku).
Štai ir viskas. Skanaus!


