Risotto – itališkas patiekalas, kurio pagrindą sudaro storadugnėje keptuvėje pagaminti ryžiai. Samtis po samčio pridedamas sultinys, kol patieklas pasiekia kreminę ir labai viliojančią struktūrą. Risotto variacijų yra pačių įvairiausių – su mėsa, su grybais, su daržovėmis… Pagrindiniai ir nekintantys ingredientai dažniausiai (be ryžių ir sultinio) yra baltasis sausas vynas, svogūnas ir parmezano sūris.
Šis receptas – odė prasidėjusiam smidrų sezonui. Žalias, lengvas, be mėsos. Pasiraitojam rankoves ir kimbame į darbą!
Kur radau? Nidos receptuose, čia. Po receptu rasite ir procesą išsamiai iliustruojančias nuotraukas 🙂
Reikės:
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- svogūno
- 5 skiltelių česnako
- 1,5 stiklinės risotto (apvalių) ryžių (maniškės stiklinės šįkart buvo 250 ml)
- 0,5 stiklinės balto sauso vyno
- 4 stiklinių sultinio (tinka tiek daržovių, tiek vištienos, tiek iš elementaraus kubelio)
- stiklinės šaldytų žirnelių
- ryšulėlio smidrų
- 100 g kietojo sūrio (pvz., Džiugo)
- tarkuotos citrinos žievelės (1 citrinos)
- druskos, pipirų pagal skonį
- žalumynų ir papildomai sūrio patiekti
Gaminimas:
- Kubeliais supjaustome svogūną ir ant dviejų šaukštų aliejaus pakepiname didelėje keptuvėje ar troškintuve.
- Svogūnui apkepus sumetame smulkintas česnako skilteles. Pakepame vieną kitą minutę.
- Kai česnakas gardžiai pakvimpa, į keptuvę sumetame kruopščiai perplautus ryžius.
- Ryžius maišydami pakepiname, kol jie apsivelia riebalais ir svogūnais, pradeda po truputį darytis permatomi.
- Supilame vyną ir troškiname, kol visas nugaruoja.
- Vynui nugaravus, samtis po samčio pilame sultinį. Kai vienas samtis suverda, pilame kitą, ir tai kartojame tol, kol ryžiai suminkštėja ir troškinys pasieka kreminę tekstūrą.
- Ryžiams troškinantis, pagardiname patiekalą druska ir pipirais pagal skonį.
- Kol ryžiai kepa, kitoje keptuvėje su likusiu šaukštu aliejaus pakepiname gabaliukais (3-4 cm ilgio) supjaustytus smidrus. Kepiname, kol apskrus. Pagardiname druska ir pipirais.
- Kai ryžiai jau al dente (tai yra, beveik iškepę, bet dar šiek tiek kieti) sudedame žirnelius ir citrinos žievelę, gerai išmaišome.
- Kai troškinys jau kreminis ir ryžiai beveik minkšti (nereikia jų suvirti į visišką košę, šiek tiek kietumo turi likti), suverčiame sūrį, apkepusius smidrus, dar kelias minutes patroškiname ir nuimame nuo kaitros.
- Tiekiame su sūriu ir žolelėmis (pvz., kapotomis petražolėmis ar laiškiniais česnakais).
Skanaus!









Socialiniai tinklai: