Virtuvinis romanas

Maistas + aš = ♡

  • Pradžia
  • sveika
  • sotu
  • saldu
sotu, upėtakis, žuvies patiekalai  /  26 kovo, 2019

Klasikinis orkaitėje keptas upėtakis su žolelių sviestu

by Otilija

Kai anksčiau pagalvodavau apie žuvį, prieš akis iškart iškildavo idiliškas vaizdelis iš vaikystės: garų pilna virtuvė, prie keptuvės stovinti močiutė ir aitrus čirškinamos žuvies ir svogūnų kvapas. Nieko blogo nepagalvokite, mano močiutė yra puiki šeimininkė, bet patys įsivaizduojate, koks yra vaiko ir nuobodžios, kvapnios žuvies santykis. Galbūt todėl ilgą laiką žuvies skyrių aplenkdavau laikydamasi saugaus atstumo…

Laimei, tai jau praeityje. Dabar žuvis mano virtuvėje svečiuojasi vis dažniau, o ir namie gavusi močiutės įdaryto karpio ar tos pačios miltuose pavoliotos ir iškeptos žuvies galiu lėkštę išlaižyti.

Upėtakis, mano nuomone, yra viena mažiausiai pastangų reikalaujančių žuvų. Truputis česnako, citrinos, petražolių – tradicinių žuvies gaminimo ingredientų – ir skonio fiesta garantuota. O jei dar su krūvele daržovių aplink…

Reikės:

  • kelių nedidelių upėtakių (aš perku Lidl, jie būna nedidukai, puikiai išdarinėti, patogiai supakuoti po du)
  • pusės česnako
  • šviežių žolelių: pluošto petražolių, krapų, kelių šakelių čiobrelio (dalį žolelių susmulkinsime ir dėsime į sviestą, o dalį kimšime į upėtakio vidų)
  • druskos, pipirų pagal skonį
  • citrinos
  • gabalėlio sviesto (maždaug dviejų pirštų storumo)

Keptoms daržovėms:

  • cukinijos
  • saldžios bulvės
  • paprikos
  • kelių svogūnų
  • pomidorų su šakelėmis
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos, pipirų, Provanso žolelių
  • kelių česnako skiltelių

Aišku, galite naudoti kokias tik norite daržoves. Aš dar šalia žuvies tiekiau brokolį, šviežias morkytes ir šaldytus žirnelius (nuskustas morkas gerai apviriau, tuomet sumečiau į vandenį brokolio žiedynus, kad nusiplikytų, ir šaldytus žirnelius, kad atitirptų; viską prieš tiekiant dar greituoju būdu vos apkepinau keptuvėje, apibarsčiau druska ir pipirais). Pakaktų ir vien tokio garnyro, ypač jei daržoves kepintumėte ant šiek tiek sviesto ar net pridėtumėte šaukštą grietinės.

Gaminimas:

  1. Nutarkuojame ir atsidedame citrinos žievelę – jos prireiks kiek vėliau.
  2. Pasiruošiame žolelių sviestą: kambario temperatūros sviestą sugrūdame su keliomis smulkiai supjaustytomis petražolių, krapų ir čiobrelio šakelelėmis, smulkintomis česnako skiltelėmis, druska ir pipirais pagal skonį. Įspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių. Gerai išmaišome, kad gautume gana vientisą masę – ja įtrinsime upėtakius.
  3. Upėtakius nuplauname ir nusausiname. Pusėje, kuri kepant bus viršuje, padarome kelias vertikalias įpjovas. Vidų ir išorę pabarstome druska ir pipirais.
  4. Daržoves, kurias kepsime, supjaustome (išsskyrus pomidoriukus, juos dėsime tiesiai į kepimo skardą su visomis šakelėmis), sudedame į dubenį, apibarstome smulkintu česnaku, druska, pipirais, Provanso žolelėmis, apšlakstome aliejumi ir gerai išmaišome. Paskleidžiame kepimo skardoje ant kepimo popieriaus, geriausia – vienu sluoksniu.
  5. Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių.
  6. Upėtakius dosniai ir rūpestingai įtriname žolelių sviestu. Šiek tiek daugiau sviesto paliekame ties įpjovomis ir upėtakio viduje.
  7. Į upėtakio vidų papildomai prikemšame smulkintų petražolių, krapų ir citrinos riekelių. Į kiekvieną įpjovą taip pat įstatome po citrinos riekelės puselę.
  8. Upėtakius klojame į skardą su daržovėmis, apibarstome tarkuota citrinos žievele. Man čia visada suveikia refleksas – dar papildomai pabarstau druska ir pipirais. Jei liko kiek sviesto, sudedame jį ant daržovių.
  9. Kišame viską į orkaitę ir kepame 25 minutes (didesniems upėtakiams reikės daugiau).

Štai ir viskas! Skanaus ir gardaus upėtakio!

Sviesto nepagailime.
Klojame į daržovių patalus.
Po 25 minučių orkaitėje…
Tiekiam!
Socialiniai tinklai:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • orkaitėje keptos daržovės
  • sotu
  • upėtakis
  • žuvies patiekalai

Navigacija tarp įrašų

Risotto su smidrais ir žirneliais
Traškios orkaitėje keptos vištienos blauzdelės

Share your thoughts Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

  • Elara by LyraThemes
  • Virtuvinis romanas 2020. Visos teisės saugomos.