Viena iš priežasčių, kodėl pradėjau domėtis maisto gaminimu namuose, buvo noras surasti sveikesnių taip mėgstamo greito maisto alternatyvų. Šis receptas, aišku, tikrai nėra sveikuoliškas, tačiau jo gerumas tame, kad vietoj virimo aliejuje vištiena kepa orkaitėje. Pagal šį receptą pagamintos blauzdelės išlieka tokios pat traškios kaip greito maisto restorane, tačiau gerokai mažiau riebaluotos 🙂 Pabandom? Beje, prireiks geros krūvelės prieskonių, bet jei kažkurių neturite – nieko baisaus, juos galite koreguoti pagal situaciją ir pagal savo pomėgius.
Gaminau pagal Kevin is Cooking receptą.
Reikės:
- 6-8 vištienos blauzdelių
- gero puodelio pasukų (gali reikėti ir daugiau, atsižvelgiant į tai, kokio dydžio šlaunelės ir kokiame inde marinuosite)
- puodelio miltų
- puodelio Panko džiūvėsėlių (jie kiek lengvesni ir stambesni už įprastus, didesnėse parduotuvėse rasite prie Azijos virtuvių produktų; aišku, pasaulis nesugrius, jei naudosite paprastus, tačiau rezultatas gali būti mažiau traškus)
- kelių šaukštelių maltų pipirų
- kelių šaukštelių druskos
- 1 a. š. itališkų (arba Provanso) žolelių
- 1 a. š. česnako miltelių
- 1 a. š. garstyčių miltelių
- 1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių
- 1 a. š. imbiero miltelių
- 0, 25 a. š. ciberžolės
- 0, 25 a. š. kajeno paprikos
- 0,5 a. š. kepimo miltelių
- 4 v. š. lydyto sviesto
Gaminimas:
- Dubenyje susimaišome visus prieskonius, druską ir pipirus.
- Vištienos šlauneles ištriname prieskoniais (visų nesunaudokite, bent pusę pasilikite vėlesniam laikui), užpilame pasukomis, šiek tiek pamasažuojame, išmaišome ir dedame į šaldytuvą porai valandų pasimarinuoti (jei labai skubate, vis tiek reiktų bent jau pusvalandžio).
- Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių, pasiruošiame kepimo skardą, kurioje laisvai tilptų ir nesiliestų blauzdelės, ir dedame ją į orkaitę bent 15 min gerai sušilti. Beje, aš truputį suklydau gamindama pati – maniškė skarda buvo mažoka, tad kur vištienos gabalėliai lietėsi, traškumo trūko. Nedarykite tos pačios klaidos 🙂
- Į patogų indą beriame miltus, džiūvėsėlius, kepimo miltelius ir visus likusius prieskonius. Kruopščiai išmaišome.
- Traukiame blauzdeles iš pasukų, nukratome perteklių, gerai apvoliojame miltų, džiūvėsėlių ir prieskonių mišinyje.
- Išlydome sviestą.
- Išsitraukiame iš orkaitės skardą, supilame ant jos dugno lydytą sviestą ir sudedame vištienos blauzdeles.
- Kišame vištieną į orkaitę. Apkepame 15 min iš vienos pusės, tuomet apverčiame ir pakepame dar 15 min ant kitos.
- Ištraukę iš orkaitės leidžiame kiek pravėsti ir skanaujame su mėgstamu garnyru.
Pagal šį receptą pagaminta vištiena gaunasi minkšta ir sultinga viduje, tačiau traški išorėje. Deja, bet šio patiekalo traškumas trumpalaikis – rytojaus dieną likučiai jau bus kur kas minkštesni (bet tikrai ne tragiškai). Na, bet nėra čia ko savęs varžyti ir laukti rytojaus – sušveisti galima ir viską iškart 🙂 Arba sunaudoti likučius kitos dienoms salotoms, ką mes sėkmingai ir padarėme. Skanaus!



