Esu didelė Azijos virtuvės gerbėja, bet gamindama mėgstu laikytis paprastumo ir greitumo principo, todėl daugelį tradicinių patiekalų tenka šiek tiek pakoreguoti, kad stalą ir skrandžius jie pasiektų greičiau. Sekdami šį receptą nepasigaminsite tikro, japoniško rameno (nenaudojau tam tikrų tradicinių ingredientų, pvz., mirin, nemarinavau kiaušinių), bet gausite ganėtinai artimą ir jaukią alternatyvą. Ši rameno versija man dar ir primena vaikystę – mamos virtą makaroniukų sriubą su mėsos kukulaičiais. Juk maistas turi kelti šiltas emocijas, taip?
Rameno žvaigždė yra geras sultinys, tad bus skaniausia, jei nepatingėsite jo išsivirti patys. Žinoma, prireikus tiks ir kubelis.
Reikės (4 porcijoms):
Jautienos kukulaičiams:
- 450 g jautienos faršo
- pusės svogūno (smulkiai supjaustyto)
- nediduko arbatinio šaukštelio smulkiai tarkuoto imbiero
- šaukšto džiūvėsėlių
- žiupsnelio kajeno paprikos
- kelių skiltelių smulkinto česnako
- 2 v. š. sojos padažo
- šaukšto sezamų sėklų
- pipirų, druskos pagal skonį
Ramenui:
- 1,2 l sultinio (aš viriau vištienos, su salieru, morkom, daug česnako, čili pipiriuku, keliais gabalėliais imbiero, svogūnu, pora lauro lapų, druskos ir pipirų)
- maždaug 8 šaukštų sojos padažo (jei norisi, galima ir daugiau)
- ramen makaronų (tinka ir ryžių ar kiaušininiai, visus juos rasite didesnių parduotuvių Azijos produktų lentynose)
- čili pipiriuko (pjaustyto riekelėmis)
- šaldytų žirnelių
- 2-4 virtų kiaušinių (priklausomai nuo to, ar norėsite dėtis po puselę, ar po visą)
- svogūnų laiškų (užbarstyti)
- sezamų sėklų (užbarstyti)
- jūsų mėgstamų priedų (jei norisi); tinka jūros dumbliai, salotos, žaliosios pupelės, tofu sūris ir t. t.
Gaminimas:
- Išsiverdame kiaušinius, geriausia – minkštai. Nusilupame ir supjaustome perpus.
- Pasigaminame jautienos kukulaičius: visus ingredientus sumaišome, suminkome ir suformuojame nedidukus kukulius. Iškepame keptuvėje.
- Šaldytus žirnelius nuplikome karštu vandeniu, kad atitirptų.
- Išsiverdame ramen makaronus (jie verda tik kelias minutes), išvirusius perliejame šaltu vandeniu.
- Į sultinį pilame sojos padažą, galime pagardinti ir kitais mėgstamais padažais (aš šliūkštelėjau šiek tiek austrių padažo, šlakelį Vorčesterio).
- Pilame į dubenėlius sultinį, dedame makaronus, žirnelius, po kelis jautienos kukulaičius, kiaušinio puseles, pjaustyto čili pipiriuko, kitus mėgstamus priedus, viską apibarstome pjaustytais svogūnų laiškais ir sezamų sėklomis.
- O dabar geriausia dalis – šliurpiame makaronus ir mėgaujamės puikia vakariene!


