Kepti pyragus ir tortus – tikra atgaiva. Mano virtuvinis romanas prasidėjo būtent nuo torto – kai tėvų metinių proga prieš kokius penkis šešis metus pirmą kartą gyvenime iškepiau Juodąjį princą. Tada ir pajutau, kad sukantis prie puodų širdis prisipildo malonios šilumos, o laimingų artimųjų šypsenos – geriausia motyvacija gaminti toliau.
Šis pyragas, pažadu, šypseną tikrai išspaus. Pyrago pagrinde puikiai dera saldumas ir citrinos rūgštelė, o įdaras… Wow! Labai šokoladinis, labai malonios tekstūros, labai skanus. Žinojau, kad rikota naudojama saldiems patiekalams, bet kad ji taaaaip tinka – man naujiena!
Kur radau? Knygoje Italijos virtuvė, psl. 176 (2013 m.).
Reikės:
Pyrago tešlai:
- 115 g cukraus
- 125 g sviesto
- 2 kiaušinių trynių
- 1 citrinos žievelės, smulkiai sutarkuotos
- 250 g miltų
Įdarui:
- 125 g juodojo šokolado, sulaužyto gabalėliais
- 250 g rikotos sūrio
- 40 g cukraus pudros (ir dar šiek tiek vėliau, apibarstyti)
- 2 v. š. tamsaus romo
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- 100 g graikinių riešutų
Gaminimas:
- Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.
- Dubenyje sumaišome cukrų, kambario temperatūros sviestą, kiaušinių trynius ir citrinos žievelę. Išsukame, kol gauname vientisą masę.
- Supilame miltus ir rankomis suminkome tešlą. Tešlos kamuoliuką suvyniojame į maistinę plėvelę ir palaikome kambario temperatūroje apie 10 min.
- Imamės įdaro: sumaišome rikotą, cukraus pudrą, vanilinį cukrų ir romą.
- Peiliu pasmulkiname riešutus, supilame juos į įdaro masę.
- Išlydome šokoladą ir supilame jį į rikotos masę. Labai gerai išmaišome.
- Pasiruošiame kepimo skardą, geriausia tokią, kurios dugnas / kraštai nusiima. Imame du trečdalius tešlos, iškočiojame ir išklojame kepimo indo dugną, pirštais suformuojame kraštelius. Palyginame.
- Rikotos masę sukrėčiame ant tešlos, išlyginame.
- Likusią tešlos dalį iškočiojame, supjaustome juostelėmis ir išdėliojame ant pyrago kaip tinklelį.
- Kišame į orkaitę ir kepame apie 40 minučių, kol pyragas gražiai pagels ir sukeps.
- Iškepusį pyragą apibarstome cukraus pudra. Tiekiame dar šiltą (toks jis pats skaniausias, bent jau man), šalia labai tinka įvairios uogos – braškės, mėlynės.
Skanaus!




Socialiniai tinklai: