Visai neseniai, besikalbant su drauge, mane aplankė supratimas, kad niekada gyvenime nesu valgiusi žuvies pirštelių. Na tų, dailių ir oranžinių, pardavinėjamų šaldyto maisto skyriuje. Tiesa tokia, kad vaikystėje ir paauglystėje buvau labai laimingas vaikas, nes gyvenau ne tik su tėvais, bet ir su seneliais. O kokia močiutė maitins savo brangią anūkę pirktiniais žuvies piršteliais? Na, tikrai ne manoji. Grįžusi iš mokyklos kasdien ant stalo rasdavau garuojantį vis kitą patiekalą. Niekada to nevertinau, kol neišvažiavau studentauti ir nesupratau, ką reiškia kasdien rūpintis maistu pačiai. Mūsų su močiute požiūriai į maisto gaminimą kai kur labai smarkiai prasilenkia, tačiau aš jai būsiu amžinai dėkinga už visus šiltus ir gardžius vaikystės prisiminimus. Pareiti į namus, kur tave dar tarpdury pasitinka viliojantys kvapai iš virtuvės, yra viena tyriausių laimės formų, tikrai.
Žodžiu, tie žuvų piršteliai taip ir neiškrito man iš galvos, kol sekmadienį, prireikus greitų, bet maistingų pietų, įnikau į Google ir susiradau šį paprastą, greitą Jamie Oliverio receptą. Savo versija dalinuosi ir su jumis.
Reikės:
- 450 g baltos žuvies filė (tinka ir šaldyta; aš naudojau menkės)
- 500 g šaldytų žaliųjų žirnelių
- 5 v. š. miltų
- 1 v. š. rūkytos paprikos miltelių (tinka ir paprasti raudonosios paprikos milteliai)
- smulkiai tarkuotos citrinos žievelės (pusės citrinos)
- 2 didelių kiaušinių
- 3 riekelių (apie 100 g) baltos viso grūdo duonos (galite naudoti ir paprastus džiūvėsėlius arba Panko džiūvėsėlius, kad būtų greičiau)
- saulėgrąžų aliejaus (kepimui)
- kelių šakelių šviežios mėtos
- druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Jei žuvis buvo šaldyta, ją atšildome (geriausia per naktį šaldytuve).
- Žirnelius nuplikome karštu vandeniu, kad atitirptų.
- Duonos riekeles sudedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki trupinėlių.
- Pasiimame tris dubenėlius. Į vieną supilame miltus, tarkuotą citrinos žievelę, paprikos miltelius, šiek tiek druskos, pipirų, kitų prieskonių (jei norisi), išmaišome; į kitą įmušame ir kiek išplakame kiaušinius; į trečią – duonos trupinius arba džiūvėsėlius.
- Susipjaustome žuvies filė pailgais gabalėliais, apibarstome druska ir pipirais.
- Imame po gabalėlį žuvies, mirkome į miltus, nupurtome perteklių ir kišame į kiaušinį, gerai iš abiejų pusių apvoliojame ir galiausiai tupdome į duonos trupinėlius, kad visas pasidengtų. Atsidedame, kol visi žuvies gabalėliai bus paruošti.
- Keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus. Kepame ant vidutinės ugnies po maždaug 4 minutes iš kiekvienos pusės.
- Kol žuvies piršteliai kepa, pasiruošiame žirnelius. Juos pasmulkiname maisto smulkintuvu, pašlakstome citrinos sultimis, sudedame smulkiai supjaustytą mėtą, pabarstome druska ir pipirais. Gerai išmaišome ir paragaujame, ar nieko netrūksta.
- Tiekiame žuvies pirštelius su trintais žirneliais, citrinos riekele (labai tinka apsišlakstyti) ir, jei tik norisi, pomidorų padažu 🙂
Beje, šiuos pirštelius bandžiau kepti ir orkaitėje. Variantas ne toks traškus ir džiūvėsėliai ne taip skaniai sukepa, bet jeigu labai vengiate keptuvėje kepto maisto, galite pabandyti.
Skanaus!





