Pastaruoju metu mano dėmesį stipriai prikaustė Graikijos virtuvės patiekalai. Mano to do sąraše jau senokai guli moussaka, virtuvėje dažnai svečiuojasi tzatziki, na, o apie graikiškas salotas neverta net kalbėti – jos jau ilgą laiką mano mėgstamiausios. Graikiškuose patiekaluose karaliauja aibė mano mėgstamų prieskonių: raudonėlis, krapai, česnakas, mėta, o gardžiai prieskoniais kvepiantys namai apskritai yra viena priežasčių, kodėl man taip patinka gaminti.
Souvlaki – tai graikiškas vištienos šašlykas. Skaniausias, žinoma, keptas ant grilio, bet aš šį kartą gaminau ankstyvo pavasario ir nuomojamo buto sąlygomis – grill keptuvėje, o tiekiau su namine pitos duonele ir tzatziki. Žinoma, iešmelius galite kepti ir orkaitėje ar paprastoje keptuvėje.
Reikės:
Iešmeliams (maždaug 12 iešmelių):
- 800 g vištienos filė
- citrinos
- 1 v. š. džiovinto raudonėlio
- druskos, pipirų
- 4 v. š. alyvuogių aliejaus
- 2 česnako skiltelių (smulkintų)
Pitai (6 porcijoms):
- 250 g miltų
- 120 ml šilto vandens
- pakelio sausų mielių
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- druskos
Tzatziki:
- 500 g graikiško jogurto
- 2 trumpavaisių agurkų
- 4 skiltelių česnako (smulkintų)
- 1-2 v. š. raudonojo vyno acto (arba citrinos sulčių)
- 4 v. š. alyvuogių aliejaus
- druskos
Gaminimas:
Iš esmės šis patiekalas paprastas ir nesudėtingas, tačiau sudedamųjų dalių daug, todėl šiek tiek užtruksite.
- Pasiruošiame tešlą pitai: sumaišome šiltą vandenį, mieles, aliejų, druską, po truputį supilame miltus. Labai gerai išminkome rankomis, kol tešla bus minkšta, šilkinė. Jei reikia, papildomai šliūkštelime vandens ar miltų. Atsidedame į šoną ir paliekame keletui valandų iškilti.
- Nedideliais gabalėliais supjaustome ir užmarinuojame vištieną: pilame aliejų, išspaudžiame vienos citrinos sultis, užpilame raudonėlio, druskos, pipirų, sudedame smulkintą česnaką. Labai gerai išmaišome ir paliekame valandelei. Citrina mėsą minkština greitai, todėl marinuoti ilgai nebūtina.
- Pasiruošiame tzatziki: pirmiausia sutarkuojame agurkus, gerai nuspaudžiame jų sultis (ganėtinai efektyvu ir paprasta tą atlikti rankomis). Į graikišką jogurtą pilame actą (ar sultis), aliejų, smulkintą česnaką, pagal skonį druskos, sudedame tarkuotus agurkus. Labai gerai išmaišome ir dedame į šaldytuvą, kol prireiks.
- Medinius iešmelius bent 30 minučių pamirkome vandenyje, kad kepdami nedegtų.
- Kai mėsa išsimarinuoja, suveriame ją ant iešmelių.
- Iškilusią pitos tešlą padaliname į daugmaž 6 lygias dalis, plonai jas iškočiojame (kaip apvalius blynus). Kepame sausoje, įkaitintoje keptuvėje, kol apskrus.
- Gerai įkaitiname grill keptuvę ir iškepame iešmelius. Vištiena pasimarinavusi ir sultinga, todėl iškeps gana greitai. Kepdami pavartome, kad apkeptų iš visų pusių.
- Tiekiame pitą (visą arba susmulkintą), iešmelius, dosniai tzatziki padažo. Pita skaniausia šilta ir minkšta – vėliau ima džiūti. O štai iešmeliai kitą dieną gali kuo puikiausiai keliauti į salotas ar pietų dėžutę.
Skanaus!



