Savaitgalį Virtuvinio romano gerbėjų skaičius persirito per 500. 500, Karlai! Man tai – labai didelis skaičius. Šį blogą prieš gerą mėnesį užvedžiau sau ir keliems mano kepinius mėgstantiems draugams, o jūsų jau tiek, kad bendrai vakarienei niekaip nesutalpinčiau (ar bent jau ją ruošdama išleisčiau viso mėnesio atlyginimą). Jūsų patarimai, padrąsinimai ir dėmesys mane motyvuoja ir skatina tobulėti. AČIŪ!
Bet kodėl jūs turėtumėte likti kartu su Virtuviniu romanu? Kokių receptų galite tikėtis? Ar Virtuvinis romanas turi kryptį?
Šie ir kiti panašūs klausimai nedavė ramybės ir man pačiai, todėl nusprendžiau pristatyti jums pagrindinius dėsnius, kuriais vadovaudamasi ir toliau rašysiu savo romaną.
Nesudėtingi ir greitai paruošiami patiekalai
Mano prioritetas – nesudėtingi ir greitai paruošiami patiekalai. Tačiau nebūtinai taip atrodantys 🙂 Didžioji dalis mano paskelbtų patiekalų pagaminami per pusvalandį-valandą, ar bent jau nereikalaujantys nuolatinio budėjimo prie puodų. To priežastis paprasta – kasdien nuo 9 iki 18 val. kiurksau biure. Na, kiurksau gal ne pats tinkamiausias žodis, nes diena dažniausiai primena maratoną, kai pailsėti prisėdi tik po 8 val bėgimo. Maistą dažniausiai gaminu po darbo – taip mano smegenys pailsi – bet ilgai barškinti peiliais ir keptuvių dangčiais nesinori. Ta knygų krūva prie lovos pati nesusiskaitys…

Seni ingredientai – nauji receptai
Faršas – ne tik kotletams, o ryžiai – ne tik garnyras prie vištienos. Įvairovė virtuvėje man yra viena didžiausių vertybių. Jei randu progą naujai panaudoti seniai nusibodusi ingredientą – labai džiaugiuosi. Tokiais atradimais noriu dalintis ir su jumis.

Lėkštėje – viso pasaulio virtuvės
Nėra čia ką slėpti, kartojau jau ne kartą, kad mano mėgstamiausi patiekalai – makaronai ir pica. Nedraugiški talijai, bet tokie viliojantys! Tačiau gamindama viena virtuve neapsiriboju. Mėgstu ieškoti įkvėpimo kitų šalių virtuvėse, semtis idėjų kelionėse. O jei patiekalas sukelia prisiminimus ar bent mintimis grąžiną į kokią puikią aplankytą šalį – tikslas pasiektas.

Sveika ir skanu?
Man sveikas patiekalas yra toks, kurį su meile pagaminame namuose. Kuo daugiau daržovių, kruopų ir kuo mažiau apdorotų produktų ir pusgaminių! Šaldiklyje visiškai nepasigendu koldūnų, o skanesnio burgerio, nei pagamintas namuose, nesu ragavusi.

Sveikesnės alternatyvos
Greitas maistas – dažniausia mano nuodėmė, todėl nuolat ieškau sveikesnių, namuose pagaminamų alternatyvų. Kartais pakanka pakeisti miltus, kartais – iškepti orkaitėje užuot virus aliejuje. Bet kuriuo atveju, idėjų per daug niekada nebus 🙂

Erdvė svečiams
Mano draugų ir šeimos tarpe – aibė puikių kulinarų. Su mama susitarėme, kad kas mėnesį skelbsiu „Mamos archyvų“ rubriką. Patikėkite, ji užantyje slepia nerealių skanumynų ir turbūt yra pati geriausia Napoleono kepėja visame rajone!

Saldumynai? TAIP!
Mano meilė gaminimui užgimė nuo torto Juodasis princas, tad ir čia gardėsių receptų netruks. Žinoma, jie kiek retesni, bet juk ir progų gerai nusidėti turime mažiau.

Dėmesys pusryčių patiekalams
Neatsimenu dienos, kada nebūčiau valgiusi pusryčių. Vakare užmiegu su mintimis apie gardžiai keptą kiaušinį ar sumuštinį su avokadu (žinau, toks mąstymas žalingas, bet aš per silpna…). Visi pusryčių produktai – dribsniai, sumuštiniai, kiaušiniai, vaisiai, nesaldūs keksiukai – yra mano absoliutūs favoritai. O nuo gerų pusryčių priklauso visos dienos kokybė!

Jeigu bent viena iš paminėtų sričių jus domina – džiaugiuos ir pažadu nenuvilti! Pagrindinis Virtuvinio romano tikslas yra dalintis, džiuginti ir skatinti atrasti maisto gaminimo džiaugsmą. Kasdienė virtuvinė meditacija man ne tik padeda kovoti su stresu ir rutina, bet ir džiaugtis mažais dalykais: nesukritusiu biskvitu, tinkamai paruoštomis krevetėmis, nesprangiu picos padu. Taip, gyvename ne tam, kad valgytume, bet su lėkšte gardžios sriubos ar burnoje tirpstančiu desertu gyvenimas šiek tiek šviesesnis ir lengvesnis 🙂