Laurynas yra burgerių žmogus (net ir Italijoje vietoj picos mieliau valgė mėsainius), todėl mūsų namuose visada atsiranda proga, laiko ar kompanijos geram mėsainiui. Šio patiekalo sėkmę nulemia skanus ir sultingas maltinukas, o tokio receptą pagaliau pavyko atrasti knygoje Mėsainių generatorius (mėsainių mėgėjams rekomenduoju, tikrai rasite daug puikių idėjų, o ir kaina dabar vos 4 Eur). Nuo to karto į šalis nesidairau ir dar niekada neteko nusivilti rezultatu.
Mėsainiai dar šaunūs tuo, kad įmanoma begalė skonių variacijų. Galima keisti bandeles, salotas, padažus, sūrius, daržoves, mėsą… Teoriškai, visą gyvenimą gali skanauti vis kito skonio burgerį. Aš savo mėgstamiausią variaciją (bent jau kol kas) jau atradau, būtent ja šiandien ir pasidalinsiu. Elementų daug, bet jie visi labai greitai ir lengvai pagaminami.
Reikės (4 mėsainiams):
Mėsainio bazei:
- 450 g maltos jautienos
- 2 v. š. džiūvėsėlių
- 1 v. š. pieno
- kiaušinio
- 2 a. š. Dižono garstyčių
- aliejaus (kepimui)
- druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 4 bandelių (rinkitės mėgstamas, galite naudoti net ir daržovines sumuštinių duoneles)
- 4 salotų lapų
- svogūno (supjaustyto žiedais ir pakepinto)
Trijų sūrių fondiu:
- 50 g čederio
- 50 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu
- 0,5 rutuliuko mocarelos
Avokado ir pomidorų salsai:
- avokado
- didelio pomidoro
- šviežio čili pipiro
- pusės laimo sulčių
- žiupsnelio druskos, pipirų
- 1 a. š. rudojo cukraus
Majoneziniam padažui:
- 3 v. š. majonezo
- 1 a. š. Dižono garstyčių
- 10 smulkiai pjaustytų kornišonų
Gaminimas:
- Pirmiausia pasiruošiame maltinukus, visa kita palauks. Išplakame kiaušinį su garstyčiomis. Į dubenį sutrupiname mėsą, pilame džiūvėsėlius, pieno šaukštą, šiek tiek druskos, pipirų, užpilame kiaušinio ir garstyčių plakinį ir lengvai išminkome. Formuojame 4 maltinukus, jų viduriuke padarome po duobutę. Dedame į šaldytuvą 30 minučių.
- Kol mėsa vėsta, susipjaustome pusžiedžiais svogūną ir pakepiname ant gabalėlio sviesto.
- Pasiruošiame sūrių fondiu: sutarkuojame čederį, mocarelą, sutrupiname pelėsinį sūrį. Gerai išmaišome.
- Pasiruošiame majonezinį padažą: sumaišome garstyčias, majonezą ir smulkiais kubeliais supjaustytus kornišonus.
- Pasiruošiame salsą: kubeliais supjaustome avokadą ir pomidorą, labai labai smulkiai čili pipiriuką (galite viso ir nedėti – aštrumą derinkite pagal pomėgius). Užbarstome druskos, pipirų, cukraus, įspaudžiame laimo sultis ir gerai išmaišome.
- Traukiame iš šaldytuvo maltinukus, vidutiniškai įkaitiname keptuvę. Maltinukus iš abiejų pusių patepame aliejumi. Kepame apie 3 minutes iš vienos pusės (nejudindami, nespausdami), tuomet, kai jau susiformuoja plutelė ir visos mėsos sultys saugiai laikosi viduje, apverčiame ir kepame dar 5 minutes. Pabarstome druska, pipirais.
- Likus kelioms minutėms iki maltinukų kepimo finišo dedame ant jų trijų sūrių mišinį. Aš dažniausiai tiesiog nusilipdau plonyčius sūrio kotletukus. Sūris išsilydys ir skaniai padengs maltinuką.
- Keptuvėje, orkaitėje ar grilyje paskrudiname bandeles.
- Susirenkame savo mėsainį: ant bandelių tepame šiek tiek majonezinio padažo, klojame po salotą, keptų svogūnų, guldome maltinukus, padengtus sūriu, dedame salsą ir uždengiame viršutine bandele. Voila! Tikrai ne prasčiau, nei koks drama burgeris.
Skanaus!



