Šventa taisyklė – norėdamas pasilengvinti sau gyvenimą, roges ruošk vasarą, o savaitės paruoštukus – sekmadienį. Šio paruoštuko jums turėtų užtekti visai savaitei, o gal net ir ilgiau. Be to, jis labai funkcionalus – skanus įsidėti į jogurtą, varškę, su vaisiais, be nieko… Gali atstoti ir pusryčius, ir priešpiečius, ir skanų užkandį, ir net saldumyną prie kavos – kalbu apie granolą. Tai – vienas dalykų, kuriuos labai seniai norėjau išbandyti, bet vis neprisiruošdavau. Pavadinimas skamba gana prašmatniai, o gamyba, atrodo, labai paprasta ir aiški. Bet ar skanu, ar verta, o svarbiausia – ar tikrai valgysim?
Visgi, po šio recepto įsitikinau, kad granola mano namuose bus dažnas svečias, o avižos tikrai gali būti skanios (nesu didelė avižinės košės gerbėja). Be to, turiu iš karto įspėti, kad ji nuodėmingai skani – beveik desertinė. Atsivalgyti sunku!
Idėja iš Saulėtos virtuvės.
Reikės:
- 2 v. š. tirpios kavos
- 4 v. š. karšto vandens (kavai tirpinti)
- 2 stiklinių avižinių dribsnių (geriausia – viso grūdo)
- 1 stiklinės kapotų lazdyno riešutų
- 1 stiklinės kokosų drožlių
- 2 v. š. rudojo cukraus
- 1 a. š. vanilinio cukraus (arba vanilės ekstrakto)
- 0,5 a. š. druskos
- 1/3 stiklinės klevų sirupo (arba medaus)
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 100 g juodojo šokolado
Gaminimas:
- Dubenėlyje užpilame kavą karštu vandeniu, pamaišome, kol ištirps.
- Įkaitiname orkaitę iki 160 laipsnių, kepimo popieriumi išklojame skardą.
- Sukapojame lazdynų riešutus, susmulkiname šokoladą (nedideliais kubeliais).
- Dubenyje sumaišome avižinius dribsnius, kokosų drožles, riešutus, rudajį cukrų, vanilinį cukrų ir druską.
- Kitame dubenyje išplakame klevų sirupą, alyvuogių aliejų ir kavą, kol gausime vientisą skystį.
- Sumaišome plakinį su dribsnių mišiniu – žiūrime, kad viskas gerai pasidengtų ir skystis tolygiai pasiskirstytų. Masė gaunasi lipni – tokia ir turi būti. Atsargiai viską paskirstome ant skardos.
- Kišame į orkaitę ir kepame apie 30 minučių. Kas 10 min ištraukiame skardą ir pamaišome dribsnius, kad apkeptų iš visų pusių, gautųsi birūs ir trapūs.
- Iškepusius dribsnius atvėsiname ir tik tuomet sudedame šokoladą. Gerai išmaišome. Granolą laikome sandariai uždarytame indelyje – taip ji tarnaus visą savaitę, o gal ir ilgiau, jei nespėsite suvalgyti.
- Skanaujame su mėgstamais priedais: varške, jogurtu, šviežiais ar konservuotais vaisiais… Čia jau priklauso tik nuo jūsų fantazijos ir pomėgių 🙂 Man, asmeniškai, skaniausia su jogurtu ir bananu.
Skanaus!



