Apkepai yra universalus ir labai praktiškas patiekalas: galima sunaudoti visus šaldytuvo likučius, tinka kone visi produktai, nereikia su mentele stovėti prie viryklės, o nesėkmės tikimybė yra praktiškai nulinė. Būtent todėl jie dominuoja mano virtuvėje ir greičiausiai artimu metu turės visišką daugumą Virtuviniame romane. Tiesa, šis apkepas kiek kitoks, nei mano įprastai kepami – jis su labai dosniu, sūriniu užpilu, kuris puikiai sulipina visus ingredientus. O kur dar nepakartojamas žirnelių ir lašišos derinys… Skonis jaukus ir naminis, bet reikia pripažinti, kad šis patiekalas nėra lengvas – norėdami liesesnės versijos, tiesiog tiekite makaronus su svogūnais, lašiša ir žirneliais pakepintais su šlakeliu grietinėlės.
Receptą radau žurnale Mano virtuvė.
Reikės:
- 500 ml pieno
- 300 g makaronų
- 300 g lašišos
- 200 g sūrio
- 300 g šaldytų žaliųjų žirnelių
- svogūno
- 50 g sviesto
- 50 g miltų
- druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Išverdame makaronus pagal aprašymą ant pakuotės. Tinka praktiškai visi, aš naudojau penne.
- Supjaustome kubeliais lašišą, nuplikome šaldytus žirnelius, kad atitirptų.
- Supjaustome svogūną ir pakepiname jį ant sviesto. Kai svogūnas suminkštėja, po truputį maišydami supilame miltus.
- Kelias minutes pakepiname miltus, o tada po truputį pradedame pilti pieną. Įpilame šlakelį, išmaišome, vėl įpilame, ir taip kol supilsime visą pieną. Paskaniname druska, pipirais, suberiame sūrį ir išjungiame kaitrą. Gerai išmaišome, kol sūris išsilydys.
- Makaronus, žirnelius ir lašišą sumaišome ir sudedame į kepimo indą.
- Užpilame ant viršaus padažą, šiek tiek pamaišome, kad tolygiai pasiskirstytų, ir kišame į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame 25 minutes.
- Tiekiame pabarstę šviežiomis petražolėmis ir parmezanu.
Skanaus!




