Kai sakau, kad vasaros sezonu valgau vien šaltibarščius, aš tikrai nejuokauju – toks jausmas, kad mūsų namuose jų puodas niekada neištuštėja. Tačiau šaltibarščiai yra, aišku, nors ir geriausia, bet tikrai ne vienintelė šalta sriuba pasaulyje. Ta proga nusprendžiau išbandyti gaspačio – ispanišką šaltą pomidorų sriubą. Kaip sufleruoja pavadinimas, pirmu smuiku čia groja pomidorai. Variacijų yra įvairių: su daugiau daržovių, skystesnė, tirštesnė, aštresnė, todėl kiekviena šeimininkė, ko gero, turi savą receptą. Aš dalinuosi savuoju, o jūs galite pakoreguoti pagal savo pomėgius. Beje, daug kas priklauso ir nuo daržovių – acto ar cukraus gali ir visai neprireikti. Puikiai tinka ir kitos prieskoninės žolelės, ne tik petražolės – galite naudoti baziliką, kalendrą, kuminą, krapus ir t. t.
Man ši sriuba primena Kruvinąją Merę (na, tik atmetus degtinę), o didžausias pliusas tas, kad ji nepaprastai greitai ir lengvai pagaminama.
Reikės:
- 0,5 raudonojo svogūno
- 2 skiltelių česnako
- saliero stiebo
- 6 pomidorų
- 2 agurkų (trumpavaisių)
- paprikos (tinka tiek žalia, tiek raudona)
- saujelės šviežių petražolių
- 400 ml pomidorų sulčių
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. Vorčesterio padažo
- šlakelio Tabasco padažo (aštrumui, tinka ir čili pipiriukas)
- 1 v. š. raudonojo vyno acto
- 0,5 citrinos sulčių
- 1 v. š. cukraus
- druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Supjaustome 4 pomidorus ir agurką, išiimame sėklytes. Tai svarbu, kad sriubos tekstūra būtu maloni gomuriui. Likusius pomidorus ir agurką panaudosime vėliau.
- Maisto smulkintuvu (ar kokteilių plaktuvu) susmulkiname gabaliukais supjaustytas daržoves: svogūną, česnaką, salierą, petražoles, pomidorus, agurką, papriką. Užpilame sultis, dar šiek tiek patriname, kad gautume vientisą masę.
- Supilame skystuosius ingredientus: actą, citrinos sultis, Tabasco, Vorčesterio padažą, alyvuogių aliejų. Sudedame cukrų, pagardiname druska ir pipirais pagal skonį. Gerai išmaišome ir dedame į šaldytuvą atvėsti (tai – labai svarbu, atšaldžius atsiskleidžia nauji skoniai).
- Sriubai gerai atšalus (po kelių valandų) tiekiame ant viršaus užbarstę po saują pjaustytų agurkų ir pomidorų. Čia jau sėklytes galite ir palikti, o lupti daržoves ar ne – spręskite patys. Puikiai tinka ir riekelė skrudintos duonos šalia 🙂
Skanaus!

