Kai tik lyja, aš visada užsimanau troškinio. Toks sielą ir kūną šildantis maistas, o ir kaip prikvimpa namai – tikra atgaiva 🙂 Šį kartą rinkausi perlines kruopas – man jos primena vaikystę ir močiutės verdamą legendinę bulvienę. Tai – pati skaniausia sriuba pasaulyje: tikras sultinys (kaip močiutė mėgsta sakyti – „višta buvo įlipus“), bulvės, pupelės, perlinės kruopos, o prieš valgant į dubenėlį dar ir kelis šaukštus pieno įsipili. Ar jūsų namuose buvo verdama tokia sriuba? Seilė ištįso vien prisiminus…
Na, bet grįžkime prie troškinio. Šįsyk jis gamintas pagal tradicines risotto taisykles, nors dauguma ingredientų ir pakeisti. Svarbų vaidmenį čia atlieka ir rūkyta, aštroka čioriso dešra. Vietoj jos galite naudoti ir kitokią rūkytą dešrą, skonis bus kiek kitoks, bet tikrai ne prastesnis.
Reikės:
- 2 stiklinių perlinių kruopų
- 4 stiklinių sultinio
- 240 g čioriso (tokia buvo standartinė pakuotė, bet tinka tiek didesnis, tiek mažesnis kiekis – tik nuo jūsų priklauso)
- raudonojo svogūno
- 3 skiltelių česnako
- 0,5 stiklinės balto sauso vyno (tiktų ir raudonas)
- skardinės smulkintų konservuotų pomidorų (400 g)
- 1 a. š. cukraus
- 1 a. š. kario
- 1 a. š. džiovintų čiobrelių
- druskos, pipirų pagal skonį
- ryšulėlio šviežių petražolių
Gaminimas:
- Supjaustome čiorisą gabalėliais (aš riekeles dalinau į 4 dalis). Pakepiname gilioje keptuvėje ar troškintuve, kol paskrus, ir atidedame į šalį.
- Toje pačioje keptuvėje pakepiname smulkintą svogūną ir česnaką.
- Kai svogūnas ir česnakas pakvimpa, supilame perplautas kruopas (jos išvirs greičiau, jei bus išmirkytos). Užpilame vyną ir maišydami kaitiname, kol vynas nugaruos.
- Sudedame cukrų, karį, čiobrelius, užpilame pomidorus, pagardiname druska ir pipirais.
- Supilame sultinį. Galima pilti tiek visą iš karto, tiek po kelis samčius pakartotinai (kaip darant įprastą risotto – kelis samčius pilam, palaukiam, kol kruopos sugers skystį, vėl kelis įpilam ir taip iki galo).
- Troškiname vis pamaišydami, kol kruopos bus minkštos ir sugers visą sultinį. Kruopščiai budėti prie puodo nereikia, pakanka vis kas 5-10 minučių prieiti pamaišyti.
- Baigdami užbarstome kepintą čiorisą ir kapotų petražolių. Išmaišome ir tiekiame.
Skanaus!




