Prisipažinkite nuoširdžiai, ar neužsinorite kartais paprasto, ūkiško, naminio maisto? Juk taip gera virtuvėje uosti vaikystę ir močiutės šeiminkavimus primenantį kvapą…
Balandėliai – mano vaikystės patiekalas-karalius. Valgydavau juos pilnais žandais nuo mažų dienų. Deja, neturiu tiek kantrybės, kiek močiutė, todėl vieninteliai, kuriuos gaminu, yra tinginių balandėliai. Vaizdas gal ne toks žavingas, bet skonis – nė kiek ne prastesnis.
Reikės:
- kiaulienos faršo (apie 600 g)
- kiaušinio
- skardinės smulkintų konservuotų pomidorų
- kelių šaukštų grietinės
- šaukšto pomidorų padažo arba pastos
- kelių skiltelių česnako
- pusės didelio svogūno
- 50 g ilgagrūdžių ryžių (pusės pakelio)
- nedidelio šviežaus kopūsto
- 3-4 morkų
- druskos, pipirų pagal skonį
- pusės šaukštelio čiobrelių
- vandens arba sultinio (troškinimui)
Košei:
- gabalėlio saliero šaknies (nediduko, skonio jis turi nemažai)
- moliūgo ir bulvių (maždaug santykiu 40:60)
- gabalėlio sviesto
- šiek tiek skysčio nuo virusių daržovių arba grietinėlės
- druskos, pipirų, česnako miltelių (jei norisi)
Gaminimas:
- Ryžius išverdame (ne iki galo, maždaug pusę skirto laiko).
- Ant aliejaus pakepiname smulkintą svogūną ir česnaką.
- Į faršą įmušame kiaušinį, įberiame druskos, pipirų, čiobrelius, sudedame ryžius, svogūną ir česnaką. Išminkome ir suformuojame kukulius.
- Kukuliukus šiek tiek pakepiname iš abiejų pusių.
- Morkas sutarkuojame ir truputį pakepiname (nebūtina – čia kad greičiau išsitroškintų).
- Sutarkuojame kopūstą.
- Į indą, kuriame troškinsime balandėlius, dedame pusę kopūstų, morkų, sudedame kukulius, užklojame juos likusiais kopūstais ir morkomis. Užpilame sultiniu arba vandeniu (kad apsemtų maždaug ketvirtį-trečdalį indo), užpilame konservuotus pomidorus. Šiek tiek pamaišome. Troškinti dedame arba į orkaitę, arba troškiname ant viryklės.
- Troškiname apie 40 minučių. Praėjus maždaug pusei laiko, į troškinį dedame kelis šaukštus grietinės, pomidorų padažo arba pastos, išmaišome ir baigiame troškinti.
Kol troškinasi balandėliai, pasiruošiame košę.
- Daržoves (salierą, bulves, moliūgą) nulupame ir supjaustome nedideliais gabalėliais.
- Jas išverdame ir sutriname (paskystiname košę grietinėle arba skysčiu nuo virusių daržovių, bet daug nereikės – košė kur kas vandeningesnė, nei vien bulvių).
- Įdedame gabalėlį sviestos, druskos ir pipirų pagal skonį. Jei norisi, galima pagardinti česnaku. Gerai pertriname, kol gauname vientisą masę.
Tiekiame balandėlius su koše ir mėgaujamės!


Socialiniai tinklai:
Puikus, greitas receptas. Labai skanu!
Smagu, kad patiko!