Gyvenimas per trumpas, kad atsisakytume deserto. Ypač jei desertui yra proga. O progai daug nereikia – ja gali tapti ir savaitgalis, ir šeimos šventė, ir net paprasčiausias Eurovizijos finalas. Būtent šiam reikalui ir kepiau šį sūrio tortą. Po kelių savaičių ganėtinai švaraus kasdienio meniu pasidaviau saldžiai sūrio pagundai ir nė kiek nesigailiu (na, gailiuosi nebent to, kad pradėjus sūrio pyragu skrandyje atsivėrė juodoji skylė, kuri įtraukė ir pusę pakelio čipsų, ir dvi porcijas šašlykų, ir kokią saują sūrio…).
Sūrio tortų, kaip ir bet kurio kito populiaraus deserto, variacijų yra pačių įvairiausių. Šis sūrio tortas – ne visai tradicinis, o labai, labai kreminis ir purus. Rezultatas nustebino mane pačią – tokia neįprasta ir maloni, švelni tekstūra. Rekomenduoju pabandyti. Žinoma, jei mėgstate kokosą ir baltąjį šokoladą – pastarasis čia itin gerai jaučiasi.
Beje, pyragas gaunasi nemažas, storas, tad ingredientų kiekį tikrai galite proporcingai mažinti. Mano stiklinė šį kartą buvo 250 ml.
Idėją radau čia.
Reikės:
- 1,5 pakelio mėgstamų sausainių (apie 250 g, naudojau Selgos šokoladinius)
- 100 g sviesto
- 1100 g kreminio sūrio (pvz., Philadelphios ar pigesnių alternatyvų)
- stiklinės cukraus
- 250 g (1,5 stiklinės) baltojo šokolado diskelių (būna prie konditerijos prekių; galite naudoti ir paprastą šokoladą, bet diskeliai geriau tirpsta, nesušoka į gumulą)
- 3/4 stiklinės kokosų pieno (apie 200 ml)
- šaukštelio vanilės ekstrakto (jei neturite, galite pakeisti ir vaniliniu cukrumi)
- 4 didelių kiaušinių (jei kiaušiniai maži, galite dėti ir 5)
- 100 g kokoso drožlių
- uogų papuošti
Gaminimas:
- Šį pyragą rekomenduojama kepti garų vonelėje, t. y. įstačius orkaitėje į indą su vandeniu. Todėl pirmiausia torto formos išorę keliais sluoksniais kruopščiai apvyniojame folija – kad nepatektų vanduo. Orkaitę įkaitiname iki 160 laipsnių. Galite ir nesižaisti su folija ir vandeniu, neabejoju, kad rezultatas vis tiek pavyks neblogas, gal tik sausesnis ir ne tokios kreminės tekstūros.
- Maisto smulkintuvu ar rankomis sutriname sausainius iki trupinukų, sumaišome juos su lydytu sviestu ir padengiame kepimo formos apačią. Suspaudžiame ir atidedame į šaldytuvą, kol prireiks.
- Kokosų drožles pakepiname sausoje keptuvėje, kol pakvimpa ir kiek paskrunda.
- Garų vonelėje ar mikrobangėje išlydome baltąjį šokoladą (galime šliūkštelėti šiek tiek pieno, kad geriau išsilydytų).
- Sūrį išplakame su stikline cukraus (švelniai, svarbu neperplakti).
- Į sūrio plakinį supilame pravėsusį baltojo šokolado lydinį, išmaišome.
- Supilame vanilės ekstraktą ir kokosų pieną, paplakame, kol gausime vientisą masę.
- Atskirame inde lengvai išplakame kiaušinius ir sudedame juos į sūrio masę. Dar šiek tiek paplakame, o tada supilame 3/4 kokoso drožlių ir išmaišome.
- Supilame kremą ant sausaininio pagrindo, išlyginame paviršių.
- Užkaitiname arbatinuką karšto vandens, pasiruošiame aukštesnį kepimo indą, į kurį įstatome torto formą, pripilame karšto vandens (per kelis centimetrus) ir kišame į orkaitę. Jei nerandate tinkamo kepimo indo, galite naudoti ir paprasčiausią standartinę, aukštesnę kepimo skardą (iš tų, kurios komplektuojamos kartu su orkaite). Jei prisibijote tupdyti pyragą į vandenį, galite ant standartinės kepimo skardos su vandeniu dėti groteles ir tada ant jų pyragą.
- Kepame apie 60-70 minučių. Iškepusio pyrago šiukštu netraukiame iš orkaitės iškart – tiesiog išjungiame kaitrą ir paliekame vėsti uždarytoje orkaitėje dar apie 15-20 minučių.
- Pyragą atšaldome (geriausia – per naktį), papuošiame uogomis, likusiomis kokoso drožlėmis ir tiekiame.
Skanaus!
P. S. Beje, ČIA rasite ir vaizdo įrašą, pagal kurį gaminau šį pyragą. Viskas puikiai iliustruota.





