Nežinau, ar pasigedote, bet „Virtuvinis romanas“ buvo dingęs beveik savaitei. Man atrodo, kad vasarą visgi rašysiu mažiau – karšta, rečiau būname namuose, tad atitinkamai mažiau ir gaminame. Arba valgome vien šaltibarščius, salotas ir visokius greitus kepsnius, nereikalaujančius ilgai kūrenti orkaitės ar budėti prie keptuvės…
Šiandien dalinuosi labai sezoniniu kepiniu – rabarbarų ir braškių trupiniuočiu. Rabarbarai man – vaikystę primenantis skanėstas, kai su sese kieme nusilauždavom po stiebą ir dosniai mirkydavom į cukrų. Tikras skanumėlis! O ir šis pyragas – fantastiškas… Čia puikiai dera saldi, gerai apkepusi sviestinė tešla su gaiviu ir budinančiu rabarbarų rūgštumu. Būtinai išbandykite, verta!
Reikės:
Įdarui:
- 400 g rabarbarų
- 400 g braškių
- 50 g cukraus
Tešlai:
- 300 g miltų
- 180 g cukraus
- 220 g sviesto
- žiupsnelio druskos
- 50 g smulkintų migdolų
- šiek tiek cukraus pudros papuošti
Gaminimas:
- Pirmiausia nuplautus ir riekelėmis supjaustytus rabarbarus užpilame cukrumi, išmaišome ir pusvalandžiui atidedame.
- Užminkome tešlą: sumaišome miltus, cukrų ir druską, sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą. Suminkome. Man ruošiant šią tešlą labai pasitarnavo virtuvinio kombaino maišymo antgalis – tešla gavosi tokia it iš smulkių trupinukų, bet kuo puikiausiai galima naudotis rankomis, o vėliau paruošti trupinukus tarka.
- Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių.
- Išklojame kepimo indo pagrindą 2/3 tešlos, išlyginame ir padarome kelių centimetrų sieneles. Pabadome šakute, kad kepant per daug nesideformuotų ir nekiltų, ir kišame 12–15 minučių į orkaitę.
- Kol pagrindas kepa, susipjaustome braškes (į dvi arba keturias dalis, priklausomai nuo dydžio).
- Į mažus gabaliukus susmulkiname migdolus.
- Ištraukiame iš orkaitės kiek apkepusį pagrindą, kelias minutes atvėsiname.
- Nusausiname rabarbarus, kruopščiai nuspaudžiame susidariusį skystį. Sumaišome juos su braškėmis ir tolygiai nuklojame pyrago pagrindą.
- Likusį trečdalį tešlos susmulkiname į trupinukus (tarka) ir sumaišome su smulkintais migdolais. Apibarstome mišiniu braškes ir rabarbarus ir grąžiname pyragą į orkaitę dar 35–40 minučių (aš apie 30 minučių kepiau tiek viršų, tiek apačią, o likusias 10 – tik apačią).
- Pyragą atvėsiname, pabarstome cukraus pudra ir tiekiame. Tiesa, jis labai skanus ir šiltas – tiek su ledais, tiek su plakta grietinėle.
Skanaus!




