Virtuvinis romanas

Maistas + aš = ♡

  • Pradžia
  • sveika
  • sotu
  • saldu
apkepai, Graikijos virtuvė, jautiena, sotu  /  10 liepos, 2019

Graikiška mousaka

by Otilija

Dar prieš kelionę į Graikiją draugė rekomendavo būtinai išbandyti šį labai populiarų graikišką patiekalą, kurio pagrindą tradiciškai sudaro bulvės, baklažanai, jautiena ir bešamelio padažas. Aišku, išbandžiau, o kadangi esu didelė apkepų ir jautienos gerbėja, man jis tikrai patiko. Nieko nelaukusi, išbandžiau musaką ir namie. Rezultatas pavyko tikrai neblogas, tad receptu dalinuosi ir su jumis. Tiesa, nuveikti čia yra ką, ir, nors gamyba nesudėtinga, ji užtrunka – tad greitai darbo dienos vakarienei netiks 🙂

Svarbu paminėti, kad baklažanus galite keisti papildoma cukinija, bulves naudoti nors ir šviežias, jautieną keisti kiauliena arba faršą papildomai paskaninti čili pipirais – žodžiu, pritaikyti pagal savo turimus produktus ir pomėgius 🙂

Adaptuota pagal A. Loizides It’s all Greek to me (100 psl.).

Reikės:

  • dviejų baklažanų
  • nemenkos cukinijos
  • 1 kg bulvių
  • alyvuogių aliejaus
  • 1-2 a. š. čiobrelių
  • druskos, pipirų

Faršo padažui:

  • 800 g jautienos faršo (tinka ir kiauliena)
  • svogūno
  • kelių skiltelių česnako
  • 150 ml raudonojo vyno (galima keisti sultiniu, nors alkoholis tikrai nugaruos)
  • 1,5 skardinės smulkintų konservuotų pomidorų (apie 600 g)
  • lauro lapo
  • 0,5 a. š. cinamono
  • 2 a. š. cukraus
  • druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių pagal skonį (aš dėjau šiek tiek kalendros ir raudonėlio)

Bešamelio padažui:

  • 1,25 l pieno (1 l padažui, 0,25 l miltams)
  • 20 ml grietinėlės (riebesnės)
  • 65 g sviesto
  • 0,5 a. š. tarkuoto muskato riešuto
  • 2 lengvai išplaktų kiaušinių
  • sultinio kubelio
  • šaukštelio druskos
  • pipirų
  • 80 g miltų (juos reikės supilti į 0,25 l pieno ir išsukti iki vientisos masės)
  • sūrio (jei norisi)
  • šiek tiek riebalų skardai ištepti
  • šiek tiek džiūvėsėlių
  • sūrio (jei norisi; užbarstyti ant viršaus)
  • petražolių (patiekti)

Gaminimas:

  1. Pirmiausia pasiruošiame daržoves: nuskutame ir maždaug 1 cm storio riekelėmis supjaustome bulves; išilgai panašaus storio riekelėmis supjaustome cukinijas ir baklažanus.
  2. Daržoves (aš jas dėjau į atskirus dubenis) pašlakstome aliejumi, druska, pipirais, čiobreliais ir gerai išmaišome, kad tolygiai pasidengtų.
  3. Daržoves perkeliame į kepimo popieriumi išklotas skardas ir vienu metu pakepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (apie 40 min bulves, 30 min baklažanus ir 20 min cukinijas). Aišku, kepimo laikas priklauso nuo riekelių storio – manosios buvo kiek plonesnės, tad kepiau trumpiau.
  4. Kol daržovės kepa, pasiruošiame faršo padažą. Iš pradžių pakepiname faršą sausoje keptuvėje, tuomet sudedame smulkiai supjaustytą svogūną ir smulkintą česnaką. Maišydami kepiname, kad neliktų gumuliukų.
  5. Mėsai apkepus, supilame vyną, pomidorus, lauro lapą, cinamoną, cukrų, druską, pipirus, mėgstamus prieskonius. Gerai išmaišome ir troškiname atviroje keptuvėje, kol skystis visiškai nugaruos.
  6. Kol mėsa troškinasi, imamės bešamelio. Šis metodas kiek kitoks, nei mums įprasta, bet man jis labai patiko: į puodą supilame grietinėlę, pieną ir sviestą. Maišydami šluotele šildome, kol sviestas išsilydys. Nedideliame dubenėlyje išplakame miltus ir miltams skirtą pieną iki vientisos masės be gumulėlių (gaunasi tokia tyrelė). Kai sviestas išsilydo, į padažą supilame muskato riešutą, druską, pipirus, sutrupiname sultinio kubelį, gerai išmaišome, kad jis ištirptų. Tuomet nuolat maišydami supilame lengvai išplaktus kiaušinius, miltų ir pieno plakinį. Toliau kruopščiai maišome. Kai padažas ima smarkiai tirštėti, kaitrą išjungiame ir padažą atidedame. Jei norisi, į padažą įdedame kelias saujas kietojo sūrio ir gerai išmaišome.
  7. Kai mėsa išsitroškina ir visas skystis nugaruoja (jei jo vis dar per daug, galite ir tiesiog nupilti), paragaujame, ar netrūksta prieskonių, ir įmaišome į faršą 10 šaukštų bešamelio padažo.
  8. Didelę kepimo skardą ištepame riebalais ir pabarstome džiūvėsėliais.
  9. Sluoksniuojame apkepą: dedame sluoksnį daržovių (baklažanų, bulvių, cukinijų), sudedame faršą, likusias daržoves, galiausiai viską apipilame bešamelio padažu ir apibarstome sūriu.
  10. Apkepą apie 40 minučių kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
  11. Išėmę leidžiame bent 20-30 minučių atvėsti ir susitovėti (aš labai skubėjau fotografuoti, tai viskas truputį virto per kraštus :D). Tiekdami apibarstome smulkintomis petražolėmis ir, jei norisi, šiek tiek papildomo sūrio.

Skanaus!

Būtina nugarinti skystį.
Sluoksniuojame daržoves (spėkite, kas pamiršo džiūvėsėlius :D)
Užpilame bešamelio padažu, apibarstome sūriu.
Beje, puikiai tinka su kefyru 🙂
Socialiniai tinklai:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • apkepai
  • Graikijos virtuvė
  • Jautiena
  • sotu

Navigacija tarp įrašų

Atostogos Atėnuose: mūsų įspūdžiai
Keksiukai su „Nutella“

Share your thoughts Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

  • Elara by LyraThemes
  • Virtuvinis romanas 2020. Visos teisės saugomos.