Jau penkias pilnas savaites neinu į darbą. Biuletenis gal ir ne atostogos, bet faktas – laisvo laiko turiu daugiau. Dėl vis dar sunkiai valdomos rankos mano veikla ganėtinai ribota, o dienoms slenkant vienodai visai pamiršau, koks puikus jausmas yra laukti savaitgalio. Laimei, turiu, kas tai primena – šį savaitgalį praleidome su tėvais prie jūros ir tai buvo labai malonus pabėgimas ir puiki reabilitacija 🙂 Jei viskas klostysis gerai, sėdėti namie liko dvi savaitės, o aš turbūt pirmą kartą gyvenime nekantrauju sugrįžti į darbus. Mano judesių ribotumas atsispindi ir mano receptuose – viskas greita, maišoma, beveik nepjaustoma, neskutama, nelupama… 🙂 Ne išimtis ir šis receptas.
Gamindama šį greitą krevečių karį nesiruošiau jo skelbti ir specialios fotosesijos nerengiau, bet, kai jis sužavėjo net mano jūros gėrybių nemėgstantį sužadėtinį, supratau, kad reikia 🙂 Receptas labai paprastas, nors reikalingų produktų sąrašas ir atrodo ilgokas. Patiekalui pagaminti prireiks kelių nekasdienių ingredientų – žuvies padažo ir kario pastos (raudonojo), tačiau jų rasite kiekvienoje didesnėje parduotuvėje. Žinoma, kario pastą galima gamintis ir patiems, bet tada šis patiekalas toli gražu nebus greitas 🙂
Reikės:
- 300-400 g krevečių (tinka ir šaldytos)
- 400 ml kokosų pieno
- 2 kupinų šaukštų kario pastos
- 1,5 žaliosios citrinos sulčių (ir vienos nutarkuotos žievelės)
- 400 g kukurūzų (tinka tiek šaldyti, tiek konservuoti)
- svogūno
- morkos
- 4 skiltelių česnako
- nedidelio gabalėlio imbiero arba pusės šaukštelio imbiero miltelių
- 3 šaukštų žuvies padažo
- 2 šaukštų kokosų aliejaus (galima naudoti ir kitą augalinį)
- 1 v. š. cukraus
- druskos, pipirų
- smulkintų žalumynų (patiekti; tinka kalendros, bazilikai, svogūnų laiškai ir t. t.)
Gaminimas:
- Kubeliais susipjaustome svogūną, susmulkiname česnaką, plonomis riekelėmis supjaustome morką.
- Žaliąsias citrinas gerai nuplauname, nutarkuojame vienos žievelę, išspaudžiame sultis.
- Gilioje keptuvėje įkaitiname aliejų. Pakepiname svogūną ir morką.
- Kai daržovės kiek apkepa, sudedame kario pastą, smulkintą česnaką ir imbierą (arba jo miltelius). Pakepiname maišydami dar kelias minutes.
- Įmaišome citrinų žievelę, sultis, žuvies padažą (jis labai sūrus, todėl man papildomai druskos neprireikė) ir kokosų pieną.
- Suberiame gerai nuvarvintus kukurūzus ir maišydami patroškiname padažą, kol truputį sutirštės.
- Išvalytas krevetes pabarstome druska, pipirais ir sudedame į troškinį. Taip pat sudedame cukrų, gerai išmaišome ir paragaujame, ar netrūksta saldumo, aštrumo, sūrumo arba rūgštelės.
- Kelias minutes patroškiname ir išjungiame kaitrą. Tiekiame su ryžiais (puikiai tinka Jasmine arba Basmatti) ir smulkintomis žolelėmis.
Skanaus!
Receptą adaptavau remdamasi žurnale Greiti patekalai (specialus Moters savaitgalio leidinys) rasta idėja.

