Senokai nesimatėme. Šventės, vakarėliai, pasiruošimas, tvarkymasis – viskas atima daug laiko ir jėgų. Be to, pastaruoju metu beveik nieko naujo negaminau – Laurynas Virtuvinį romaną naudoja it meniu ir mėgsta pateikti man jau išbandytų receptų užsakymus 😀
Šis blogas iš tiesų man labai palengvina kasdienį gyvenimą – nebereikia galvoti, ką pasigaminus, dažniausiai idėjų ieškau ir randu būtent čia. Bet šiandien visgi prisiminiau vieną meksikietiškų patiekalų restorane ragautą patiekalą, apie kurį vis pagalvodavau, bet neprisiruošdavau paeksperimentuoti. Ir jis puikiai tinka tarpšventiniu – aka verkiančio skrandžio – laikotarpiu. Aštrus, sotus, gana sveikas, o skonis – tobulas ir atbaidantis visus peršalimo sindromus. Čili troškinys! Tik kelis kartus greičiau ir lengviau pagaminamas, kad pakankamai laiko liktų užbaigti visas Hario Poterio dalis, išsiplauti žieminę striukę ar prieš Naujus metus išsišveisti vonią. Patiks, jei mėgstate meksikietiškus patiekalus, aštrumą ir, žinoma, paprikas.
Reikės:
- 450 g maltos jautienos
- 400 ml pomidorų sulčių
- 350 ml sultinio (geriau nelabai išraiškingo skonio, puikiai tiktų, pvz., daržovių)
- svogūno
- 3 skiltelių česnako
- 1 didelio čili pipiro (pasireguliuokite pagal asmeninius pomėgius ir pipiro aštrumą – kartais vieno gali ir nepakakti arba būti gerokai per daug)
- maždaug 0,5 l stiklainio konservuotų paprikų (labai tinka keptos marinuotos, bet pavyks ir su paprastomis)
- skardinės konservuotų smulkintų pomidorų (400 g)
- 1 a. š. džiovinto raudonėlio
- 1 a. š. maltos kalendros
- 2 a. š. raudonosios saldžiosios paprikos miltelių
- šiek tiek čili miltelių
- druskos, pipirų pagal skonį
Patiekti:
- tortilijos lakštų
- šiek tiek fetos sūrio
- šviežios kalendros (nebūtina)
- avokado, jei mėgstate (nebūtina)
Gaminimas:
- Pirmiausia susmulkiname svogūną ir išspaudžiame ar sutarkuojame česnaką, riekelėmis supjaustome čili pipirą.
- Keptuvėje įkatiname šauktą aliejaus, suberiame svogūną ir česnaką, minutę apkepame ir suverčiame faršą.
- Kepiname vis pamaišydami ir pasmulkindami. Kol faršas skrunda, kubeliais susipjaustome marinuotas paprikas.
- Sudedame į keptuvę smulkintą čili pipirą.
- Pagardiname faršą raudonėliu, paprikų milteliais, kalendra, druska ir pipirais.
- Suverčiame skardinę pomidorų, pamaišome ir dar truputį pakepiname.
- Beveik visiškai iškepusio faršo mišinį sudedame į puodą, užpilame pomidorų sultimis ir sultiniu, suverčiame marinuotas paprikas. Užviriname, išmaišome ir troškiname ant silpnos ugnies apie 10 minučių. Paragaujame, ar nieko netrūksta, jei reikia, papildomai pagardiname prieskoniais ar paaštriname.
- Sausoje keptuvėje apkepame tortilijas. Tiekiame čili troškinį su keliais gabalėliais fetos sūrio, šviežia kalendra, tortilija. Jei norisi, čia tinka ir kelios avokado riekelės, šlakelis laimo sulčių ar net šaukštas graikiško jogurto.
Skanaus!


