Savaitgalis ir maisto nuodėmės eina koja kojon – taip jau yra. Šis britiškas greito maisto patiekalas – puikus pavyzdys, kaip sveiką ir maistingą ingredientą paversti… na, švelniai tariant, nebe tokiu ir sveiku. Čia susitinka bulvytės, majonezinis padažas, virimas aliejuje… Ar verta? Verta. Gamyba ilgai neužtruks (nors ilgas aprašymas ir gali suklaidinti), o pasijusite kaip gerame pub’e. Beje, garsiai sakyti neturėčiau, bet prie šio patiekalo idealiai tiks bokalas šalto alaus (nealkoholinio, žinoma).
Reikės (kiekį pasikoreguokite pagal valgytojų skaičių, iš šio gaunasi maždaug 10 gabaliukų):
- 225 g miltų (ir dar šiek tiek žuvies gabaliukams apvolioti)
- 3 a. š. kepimo miltelių
- 285 ml šalto alaus (naudojau šviesų)
- 600–700 g menkės filė
- druskos, pipirų
- mėgstamų prieskonių į tešlą: tinka maltas česnakas, paprika, žiupsnis čiobrelio ir pan.
- bekvapio aliejaus kepimui (pvz., rapsų)
Padažui:
- 1/2 puodelio majonezo
- 2 a. š. krienų
- 1 a. š. smulkintų kaparėlių
- 1 a. š. smulkintų šviežių krapų
- pusės citrinos sulčių
- 0,5 a. š. citrinos žievelės
- žiupsnelio druskos ir pipirų
Bulvytėms:
- 4 bulvių
- šiek tiek aliejaus
- mėgstamų prieskonių
- druskos
- 1 a. š. acto
Gaminimas:
- Pirmiausia pasiruošiame padažą – sumaišome visus ingredientus ir laikome šaldytuve, kol prireiks.
- Bulves gerai nuplauname, nuskutame, supjaustome plonais gabaliukais. Užviriname puodą vandens, įdedame šaukštelį acto (šį tippsą perskaičiau internete – aceit bulvės gaunasi traškesnės), šiek tiek druskos, ir kokias dvi minutes paverdame (šis žingsnis nėra būtinas – jei neturite laiko, galite tiesiog iškart kepti orkaitėje). Gerai nusausintas / nugarintas bulves dosniai pašlakstome aliejumi, įvairiais mėgstamais prieskoniais, sumaišome ir išdėliojame kepimo skardoje vienu sluoksniu. Kepame iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol bus auksinės ir traškios (po maždaug 10–15 minučių reikia jas apversti).
- Menkės gabaliukus gerai nusausiname, pabarstome druska, pipirais, lengvai apvoliojame miltuose.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais. Įberiame šiek tiek druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių (aš pagardinau paprikos milteliais).
- Po truputį pilame į miltus alų ir vis plakame šluotele. Turi gautis ganėtinai skysta, puri tešla. Labai gerai viską išmaišome.
- Gilioje keptuvėje įkaitiname aliejų (pyliau maždaug 1 cm aliejaus virš dugno).
- Imame menkės gabaliuką, gerai pamirkome tešloje, nulašiname perteklių ir atsargiai dedame į keptuvę – pirma galą, o tada švelniai paguldome visą. Verdame neilgai, apie 5–6 minutes pavartydami, kadangi menkei ilgai kepti nebūtina. Tešla turi kiek išsipūsti ir skaniai apskrusti.
- Iškepusius gabaliukus dedame ant popierinio rankšluoščio ir nusausiname riebalų perteklių.
- Tiekiame iškepusią žuvį su padažu, bulvytėmis ir mėgstamu garnyru. Tradiciškai, čia ideliai tinka žirneliai ir įvairios žirnelių piurė (aš tiesiog kelias minutes šlakelyje vandens apviriau šaldytus žirnelius, pagardinau druska ir česnako milteliais).
Skanaus!


Socialiniai tinklai: