Aš esu paprastas žmogus – geram vakarėliui man pakanka geros kompanijos (dažnai ir vien Lauryno) ir truputį nepadoraus kiekio sūrio. Tačiau kartais, belaukiant svečių, aplanko noras pagaminti ir kažką skanesnio ar įdomesnio (na, kad nesušlubuotų kulinarės reputacija). Čia man, kaip ir kasdieniame gyvenime, svarbiausia yra ilgai nestoviniuoti prie puodų. Tad šiandien dalinuosi trimis paprastomis užkandžių idėjomis bet kokiai progai – aš, pavyzdžiui, visus juos gaminau Naujųjų belaukiant.
Pelėsiniu sūriu daryti vyšniniai pomidorai
Kad šis užkandis pavyktų, reikia nedaug – tik pakankamai didelių vyšninių pomidorų, nes taip bus patogiau tiek juos skobti, tiek kimšti. Šį kartą maniškiai atrodė gan prastai, nes pomidoriukai buvo laaabi maži ir nestovėjo ant kojų – teko guldyti.
Reikės:
20 vyšninių pomidorų
70 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu
50 g tepamojo varškės sūrelio
2 v. š. majonezo
šiek tiek druskos ir pipirų
kelių šakelių šviežaus čiobrelio
poros riekelių šviesios duonos
2 skiltelių česnako
Gaminimas:
1. Pomidoriukų viršų nupjaunam, juos išskobiam ir sudedam ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų.
2. Sūrį, varškės sūrelį, majonezą, druską ir pipirus sutriname virtuviniu kombainu, kol gausime vientisą masę.
3. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir sumetame smulkintą česnaką. Trumpai pakepiname, kol pasklinda aromatas, ir sudedame lazdelėmis pjaustytas duonos riekeles. Apkepame iš abiejų pusių.
4. Į sūrio masę įmaišome šviežaus čiobrelio lapelius.
5. Pomidorus prikemšame sūrio mase. Į kiekvieną pomidoriuką įkišame po duonos lazdelę, apibarstome čiobreliais ir tiekiame.

Šoninės suktinukai su slyvomis ir mėlynuoju sūriu
Šį receptą sužinojau iš savo anytos – juos gavome pusryčiams Kalėdų rytą 🙂 Gardūs tiek šilti, tiek šalti, o skaniausi prisikandant šviežių žalumynų ar marinuotų daržovių.
Reikės:
šoninės juostelių
džiovintų slyvų
sūrio su mėlynuoju pelėsiu
Gaminimas:
Sūrį supjaustome smulkiais gabalėliais. Įmame šoninės juostelę, dedame ant jos slyvą, gabalėlį sūrio ir susukame. Jei nesate labai talentingi sukėjai (kaip aš), suktinukus galite sutvirtinti dantų krapštukais – iškepus užkandžius juos išimsime. Suktinukus sudedame ant kepimo popieriaus ir kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol šoninė gražiai apskrus.

Krevečių iešmeliai
Tai turbūt greičiausiai paruošiamas užkandis iš visų trijų, bet pats efektingiausias. Patiks visiems krevečių gerbėjams. Idėją jam radau Ant medinės lentelės.
Reikės:
400 g krevečių (jei naudosite šaldytas, gerai atitirpinkite)
4 skiltelių česnako
2 a. š. raudonosios paprikos miltelių
4 v. š. sojos padažo
2 v. š. medaus
druskos, pipirų
citrinos ir pertražolių (patiekti)
Gaminimas:
Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame tarkuotą česnaką, krevetes ir kelias minutes pakepiname. Suberiame paprikos miltelius, užbarstome druskos ir pipirų. Supilame sojos padažą, medų ir dar kelias minutes pakepiname, kol krevetės gražiai karamelizuosis. Iškepusias krevetes suveriame ant iešmelių ir tiekiame su citrinos griežinėliais ir apibarstę smulkintomis šviežiomis petražolėmis.

Kartais nebūtina ir proga – pakanka ir gero stalo žaidimo ar mėgstamo filmo. Juk svarbiausia gyvenime yra džiaugtis mažais dalykais, taip?