Jau ne kartą esu sakiusi, kad pusryčius valgau kasdien. Kad ir kokia pelėda būčiau, šis laikas rytais man šventas – bent 10 minučių turiu pamedituoti su kava ir omletu, sumuštiniu, skrebučiu ar granola. Kadangi miegas rytais saldžiausias, pusryčius dažniausiai stengiuosi pasiruošti iš anksto. Vienas paparsčiausių ir greičiausių būdų yra pusryčių keksiukai, pagaminti iš kiaušinių, pieno, sūrio ir kitų mėgstamų priedų. Variacijų yra pačių įvairiausių, bet šiandien dalinuosi savo mėgstamiausiu baziniu receptu ir dažniausiai naudojamais priedais. Be to, jie idealiai tinka likučių naikinimui – dažniausiai taip sunaudoju tris užslikusius pievagrybius, dvi šoninės juosteles ar vysti bepradedančią papriką.
Svarbu prisiminti, kad čia negalioja jokios taisyklės – koreguokite viską, kaip norite.
Bazinei masei reikės (maždaug 10–12 keksiukų):
- 6 kiaušinių
- 1/3 stiklinės pieno
- saujos smulkintų svogūnų laiškų
- druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių pagal skonį (visada pagardinu itališkomis žolelėmis ar bent jau raudonėliu)
- 50 g čederio sūrio (tinka ir bet kuris kitas sūris)
Jūsų mėgstamų priedų, pvz.:
- kelių saujų špinatų
- kelių šoninės juostelių
- pusės paprikos
- kelių vyšninių pomidoriukų
- kelių pievagrybių
Gaminimas:
- Pasirinktus priedus susmulkiname (išskyrus šoninę – šoninę pirmiausia iki traškumo pakepiname įkaitintoje sausoje keptuvėje, tada susmulkiname). Kitus ingredientus, jei norisi, irgi pakepiname – man labiau patinka apskrudusi paprika, pievagrybiai ar špinatai (visus kepinu atskirai).
- Išplakame kiaušinius su pienu, svogūnų laiškais ir prieskoniais. Sudedame smulkiai tarkuotą čederį, dar kartelį perplakame.
- Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Pasiruošiame keksiukų formą (geriausia – silikoninę, bus daug lengviau išimti).
- Formeles išklojame pasiruoštais priedais: paprikomis, pievagrybiais, pomidoriukais, kepinta ir sutrupinta šonine. Jei norisi, šonine galima papildomai iškloti formeles, kad keksiukai būtų sotesni. Špinatus galite arba kloti į formeles, arba įplakti į kiaušinius. Visi keksiukai gali būti skirtingų skonių – tik nuo jūsų priklauso, kokias kombinacijas naudosite.

- Priedus beveik iki viršaus užpilame kiaušinio plakiniu.


- Dedame į orkaitę ir kepame maždaug 25 minutes.
- Iškepusius keksiukus atvėsiname ir išimame iš formos. Juos galima laikyti šaldytuve 3–4 dienas, tad pusryčiais galėsite nesirūpinti bent pusę savaitės. Be to, jie skanūs tiek pašildyti, tiek šalti.
Kelios keksiukų priedų derinių idėjos:
- fetos sūris ir špinatai
- brokoliai ir čederio sūris
- kumpis ir čederio sūris
- vištiena ir brokoliai
- saulėje džiovinti pomidorai ir špinatai
Derinkite, eksperimentuokite, ir nepamirškite rytais skirti 10 minučių meditacijai su kavos puodeliu!


