Virtuvinis romanas

Maistas + aš = ♡

  • Pradžia
  • sveika
  • sotu
  • saldu
nesaldūs pyragai, špinatai, varškė  /  8 birželio, 2020

Tarta su varške ir špinatais

by Otilija

Maistas man skaniausias tada, kai sukelia tam tikras asociacijas ar atneša prisiminimų bangą. Toks yra ir šis receptas – prieš kokius 5–6 metus vasaros atostogas leidau kaime su močute. Tai buvo paskutiniai mano nerūpestingos bedarbystės metai ir vieni pirmųjų, kai močiutė augino darže špinatus. Kiekvieną rytą į namus gaudavome laikraštį – Šiaulių kraštą. Paskutiniame jo puslapyje yra receptų rubrika (beje, visai šauni – receptai ten patenka iš paprastų mirtingųjų lūpų, o ne iš interneto platybių), ir tądien joje gulėjo būtent šis varškės ir špinatų tartos receptas. Šiaip jau mano močiutė lengvai nepasiduoda naujovėms ir per daug neeksperimentuoja, bet šis receptas iškart mus abi sudomino. Nieko nelaukdamos prisiskynėm špinatų ir jį išbandėm – o vaikyti, kaip mums buvo skanu! Tarta išnyko beveik akimirksniu. Nuo to laiko kiekvieną vasarą nostalgiškai prisimenam, kokią skanią tartą buvom išsikepę ir kaip reikėtų tai pakartoti, bet vis nespėjam. Kaime atostogų irgi beveik nebeleidžiu – dabar vizitai dažniausiai apsiriboja savaitgaliniais apsilankymais… Taigi, ši tarta man primena paskutinę nerūpestingą vasarą, jaukią namų virtuvę ir pokalbius su močiute prie popietinio kavos puodelio (popietinė kava – šventas mūsų ritualas).

Rekomenduoju šią vasarišką tartą išbandyti ir jums. Nenusivilsite. Ji skani tiek šilta, tiek pravėsusi, tad puikiai tinka ir kaip užkandis į iškylas.

Reikės:

  • 250 g miltų
  • 120 g sviesto (arba kepinių margarino)
  • gero žiupsnio druskos
  • 3 v. š. vandens

Įdarui:

  • 250 g varškės
  • 4 kiaušinių
  • kelių didelių saujų špinatų
  • 4 skiltelių česnako
  • 80 g parmezano ar kito kietojo sūrio
  • druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių (puikiai tinka raudonėliai)

Gaminimas:

  1. Pirmiausia pasiruošiame tešlą: šaltą sviestą supjaustome kubeliais, sudedame jį į miltus, įberiame žiupsnį druskos, supilame vandenį ir minkome, kol tešla bus vientisa ir nebelips. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą, kol pasiruošime įdarą.
  2. Iki 190 laipsnių įkaitiname orkaitę ir sviestu ištepame indą, kuriame kepsime tartą.
  3. Įkaitiname keptuvėje gabalėlį sviesto ir pakepiname smulkintą česnaką.
  4. Špinatus nuplauname, nuskabome kotelius ir šiek tiek susmulkiname. Kai česnakai pakvimpa, sumetame špinatus į keptuvę ir kelias minutes pakepiname.
  5. Virtuviniame kombaine sutriname varškę su kiaušiniais, prieskoniais ir pakepintais špinatais. Sudedame į masę smulkiai sutarkuotą sūrį.
  6. Traukiame tešlą iš šaldytuvo, iškočiojame ir išklojame ja kepimo formą. Aš mėgstu šakute subadytą pagrindą kokias geras 10 minučių pakepti vieną ir tik tada užpilti ant viršaus įdarą, tačiau tai nėra būtina.
  7. Pilame įdarą ant pagrindo ir kepame tartą, kol pagrindas gražiai parus, o viršus iškeps. Tai užtruks apie 40 minučių.

Skanaus!

Taip skanu, kad fotosesijos metu buvo prakąsta. Ups.
Socialiniai tinklai:
fb-share-icon
fb-share-icon

Tags

  • nesaldūs pyragai
  • špinatai
  • varškė

Navigacija tarp įrašų

SVEIKIAU | Vieno kąsnio cukinijos picos
Nachos su jautiena, marinuotomis daržovėmis ir gvakamole

Share your thoughts Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

  • Elara by LyraThemes
  • Virtuvinis romanas 2020. Visos teisės saugomos.