Kur dingo birželis?! Darbas veja darbą, veikla veiklą, o man tesinori ištiesti kojas ant sofos ir stipriai užverti langus, kad į vėsų kambarį neprasibrautų 30 laipsnių kaitra. Kai karšta, aš visai nenoriu gaminti (tiesą sakant, kai karšta, aš apskritai nieko nenoriu veikti). Vien mintis apie stovėjimą prie garuojančių puodų sukelia alerginę reakciją. Gal todėl vos ne kasdien valgom šaltibarščius arba greitai sumetamas salotas, tad ir blogo turinys nustojo generuotis 🙂 Visgi šis puikus ilgasis savaitgalis palepino (na, čia sąlyginis žodis) kiek vėsesniais orais, tad gavau progą pamedituoti prie keptuvės gaminant mūsų mėgstamiausią ir labai pasiilgtą užkandį – nachos!
Nachos mums taip patinka ne veltui. Jie atviri interpretacijai: gali tapti tiek užkandžiu, tiek labai sočia vakariene, kaskart įmanoma išgauti vis kitą skonį, o derinių ir variacijų yra devynios galybės. Net ir gamybos būdų egzistuoja ne vienas, tad šiame įraše papasakosiu apie savo mėgstamiausią. Įspėju, įrašas bus ilgas, bet stengiausi tekstą padalinti taip, kad galėtumėte lengvai nušokti į jus dominančią skiltį.
Mano firminiams nachos reikės (didelei porcijai):
- pakelio nachos traškučių (apie 185–200 g)
- 400 g smulkintos jautienos
- pusės svogūno
- kelių skiltelių česnako
- prieskonių mėsai pagardinti: po gerą žiuspnį kumino, saldžiosios paprikos miltelių, kalendros, raudonėlio, druskos, pipirų (galite naudoti praktiškai bet kokį meksikietiškų prieskonių mišinį)
- 200 g tarkuoto čederio
- 100 g tarkuoto kietojo sūrio
- graikiško jogurto arba liesos grietinės (patiekti)
Marinuotoms daržovėms reikės (puodelis – 200 ml):
- 2 puodelių acto
- 1,5 puodelio vandens
- 0,5 puodelio cukraus
- 0,75 puodelio jūros druskos
- lauro lapo
- 3 skiltelių česnako
- gero žiupsnio pipirų
- 6 šviežių jalapeno pipirų
- saujos įvairių spalvų aitriųjų paprikų
- 4 raudonųjų svogūnų
Gvakamolei reikės:
- 3 sunokusių avokadų
- kelių skiltelių česnako
- 2 nedidukų slyvinių pomidorų
- nedidelio raudonojo svogūno
- druskos, pipiros
- 1 laimo sulčių
- kajeno paprikos miltelių (nebūtina)
1 žingsnis: užmarinuojame paprikas ir svogūnus
- Pirmiausia sumaišome ir užviriname actą, vandenį, druską ir cukrų. Neišsigąskite – nors acto ir druskos atrodo laaabai daug, galutiniame rezultate to nesijaučia.
- Užvirusį marinatą nuimame nuo kaitros, įdedame traiškytą česnaką, žiupsnį pipirų, lauro lapą, išmaišome ir paliekame pravėsti.
- Paprikas ir pipirus supjaustome riekelėmis, o svogūnus – pusžiedžiais. Paprikų ir pipirų sėklyčių valyti nereikia (nebent norite sumažinti aštrumą).
- Sudedame daržoves į stiklainį, kuriame jas marinuosime, ir užpilame pravėsusiu marinatu. Uždengiame ir atidedame. Daržoves reiktų pamarinuoti bent 2–3 valandas, bet šaldytuve jas galite laikyti ir keletą dienų.

2 žingsnis: pasiruošiame gvakamolę
- Svogūną ir pomidorus supjaustome smulkiais kubeliais.
- Avokadus išskobiame, jų turinį sudedame į didesnį dubenį. Pabarstome druska, pipirais, išspaudžiame viso laimo sultis, sudedame smulkintą česnaką ir gerai sutriname šakute.
- Į trinto avokado masę sudedame svogūną ir pomidorus, papildomai pagardiname druska, pipirais ar citrinos sultimis, jei trūksta. Užberiame kajeno paprikos, išmaišome ir laikome šaldytuve, kol prireiks.
3 žingsnis: pasiruošiame mėsą
- Keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus ir pakepiname smulkintą svogūną bei česnaką.
- Kai česnakas pakvimpa, sudedame į keptuvę faršą.
- Faršą kepame vis pamaišydami, kad nesušoktų gabaliukais. Pagardiname prieskoniais, druska ir pipirais. Aš dar įdedu kelis šaukštus marinuotų daržovių, kad jautiena dar labiau prisisemtų skonių.
- Iškepusį faršą atidedame, kol prireiks.
4 žingsnis: sluoksniuojame ir kepame nachos
Kaip jau minėjau anksčiau, būdų iškepti nachos yra įvairių. Aš juos šįkart kepiau keptuvėje, tačiau jūs galite naudoti ir orkaitę.
Kepimas orkaitėje: įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Nepridegančią kepimo skardą padenkite plonu sluoksniu sūrio (galite pirma dėti ir tiesiog traškučius, bet man patinka, kai nachos pasidengia sūriu ir iš apačios), ant jo užberkite traškučius. Tuomet berkite dar sūrio ir dar traškučių, o galiausiai padenkite viršų faršu, marinuotomis daržovėmis, likusiu sūriu ir kepkite, kol sūris išsilydys ir nachos pašils (apie 7–10 minučių). Jei norite dar didesnio traškumo, galite pirmiausia traškučius kiek apkepinti orkaitėje ir tik tada sluoksniuoti visą užkandį.
Kepimas keptuvėje: įkaitinkite nepridegančią keptuvę. Berkite ant jos šiek tiek sūrio (nuotraukoje maniškis šiek tiek kiek per didelis), tuomet sudėkite pirmą traškučių sluoksnį.


Kiek pakepinkite, berkite dar sūrio ir dar traškučių. Nuo jūsų keptuvės dydžio priklauso, kiek sluoksnių išeis. Galite traškučius pavartyti: taip jie dar geriau pasidengs sūriu iš visų pusių ir skaniai apskrus.


Galiausiai ant viršaus sudėkite faršą, nusunktas marinuotas daržoves ir likusį sūrį. Aš net ir tada šiek tiek pavartau ir pamaišau savo nachos. Būtent todėl man ir patinka šis ruošimo būdas: galiu maišyti, vartyti traškučius, todėl jie pasidengia priedais ir laaabai skaniai apkepa iš visų pusių. Be to, taip kepdami nachos visiškai kontroliuojate ir stebite procesą.
5 žingsnis: tiekiame ir mėgaujamės!
Tiekiame nachos į stalą su gvakamole ir graikišku jogurtu – gal skamba keistai, bet dera puikiai! Jei mėgstate, gautą rezultatą galite pagardinti šviežia kalendra (aš, deja, esu iš tų nelaimingųjų, kuriuos kalendros skonis erzina). Čia dar puikiai tiks ir salsa verde.
Skanaus!

