Gerokai apleidau Virtuvinį romaną, bet ne dėl to, kad mažiau gaminčiau. Mano virtuvėje tebekunkuliuoja puodai, bet darbo dienomis visai nejungiu asmeninio kompiuterio, o ir apšvietimas žiemą nelabai skatina savo šedevrus fotografuoti. Pastaruoju metu įsikinkiau į labai komfortišką karantininę rutiną – darbas, ilgas pasivaikščiojimas, knyga arba serialas, darbas, ilgas pasivaikščiojimas, knyga arba serialas… Tokia amžina Švilpiko diena. Galvoju, ar sunku bus sugrįžti į įprastą gyvenimą, prisiminti įprastą ritmą. Ir apskritai, kas tas įprastas gyvenimas?!
Egzsistenciniai klausimai turbūt dažnas karantino palydovas, bet sugrįžkime prie buities. Pribrendo metas atitirpdyti šaldiklį, tad kelias pastarąsias savaites šluojame visus jo likučius. Šiandien stalčiaus kampe radau jūrų gėrybių mišinį, kuris virto kvapniu risotto. O ir apšvietimas pasitaikė visai neblogas, tad kodėl gi nepasidalinus receptu?
Reikės:
- 1,5 stiklinės apvalių ryžių
- 4 stiklinių sultinio (tinka ir iš kubelio)
- 0,5 stiklinės sauso balto vyno
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- mėlynojo svogūno
- riekelės sviesto
- 4 skiltelių česnako
- pusės citrinos žievelės
- 400 g šaldytų jūrų gėrybių
- saujelės smulkintų pertražolių
- saujos tarkuoto parmezano sūrio
Gaminimas:
- Smulkiais kubeliais supjaustome svogūną.
- Kelis kartus labai kruopščiai perplauname ryžius, kol nuo jų tekės skaidrus vanduo.
- Didelėje keptuvėje ar troškintuve įkaitiname alyvuogių aliejų ir suberiame svogūną. Kelias minutes pakepiname, tuomet sudedame ryžius.
- Kai ryžiai truputį apšyla šonus ir darosi skaidrūs, supilame vyną. Šiek tiek pamaišome ir kepiname, kol nugaruos.
- Sultinį užviriname ir nuolat palaikome silpną kaitrą, kad neatvėstų.
- Vynui nugaravus pradedame po samtį ar du pilstyti į keptuvę sultinį. Įpilame, pamaišome, palaukiame, kol susigers, o tada pilame dar samtį. Taip palaipsniui supilsime visą sultinį, o ryžiai išvirs.
- Kai ryžiai jau beveik minkšti, kitoje keptuvėje įkaitiname sviestą ir ant jo pakepiname smulkintą česnaką. Tada suberiame jūrų gėrybes, kelias minutes patroškiname, pagardiname tarkuota citrinos žievele.
- Kai ryžiai jau pakankamai minkšti ir norimos tekstūros, suverčiame į juos jūrų gėrybes, įdedame saują tarkuoto parmezano ir kapotų petražolių, pagal skonį pagardiname druska ir piprais. Jei norisi kremiškesnės konsistencijos, galima įmaišyti ir gabalėlį sviesto. O tada išjungiame kaitrą ir tiekiame.
Skanaus!


