Vaikystėje aš baisiai nemėgau žuvies. Kartais grįždama iš mokylos dar kieme užuosdavau močiutės čirškinamus žuvies gabalėlius ir kaipmat susiraukdavau. Turėjo praeiti nemažai laiko, kol supratau, kokia buvau išlepinta ir kaip man pasisekė – namuose kasdien laukdavo šilti, gardūs dviejų patiekalų pietūs. Nespėdavau nusiauti batų, o močiutė jau serviruodavo stalą, pildavo sriubą, klausdavo, kaip sekėsi pamokose… Dar daugiau laiko prireikė, kad pagaliau prisijaukinčiau žuvį, tad ir draugystė su karpiu užsimezgė tikrai ne nuo pirmo kąsnio – iš vaikystės jį atsimenu kaip kūdros vandeniu ir dumblu kvepiantį Kūčių patiekalą (net neabejoju, kad mano vaikiškos juslės ir vaizduotė šiek tiek perdeda). Kaip ten bebūtų, pamarinuotas ir su daržovėmis užkeptas karpis netenka visų pašalinių kvapų. O patiektas su daržovių koše ir su sūriu užkeptais brokoliais dar ir pretenduoja tapti puikiu šventiniu (ar bent jau savaitgaliniu) patiekalu…
Reikės (4 porcijoms):
- 4 karpio pjausnių
- 2 morkų
- svogūno
- 4 riekelių sviesto
- šiek tiek smulkintų šviežių krapų
Marinatui:
- 2 v. š. šviežiai išspaustų citrinos sulčių
- 1 kupino a. š. Dižono garstyčių
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- mėgstamų žuvies prieskonių
- druskos, pipirų
Brokolių garnyrui:
- brokolio
- šiek tiek sviesto
- druskos
- saujelės tarkuoto parmezano
Bulvių košei su ropėmis ir morkomis:
- 3–4 bulvių
- ropės
- pusės morkos
- riekelės sviesto
- šlakelio pieno (sunaudojau apie 50 ml)
- druskos
Gaminimas:
- Pirmiausia sumaišome visus marinato ingredientus ir gerai juo įtriname pjausnius. Paliekame porai valandų šaldytuve pasimarinuoti.
- Karpiui išsimarinavus sutarkuojame morkas ir kubeliais supjaustome svogūną.
- Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių.
- Imame 4 gabalėlius folijos, klojame ant jų po karpio pjausnį, dosniai padengiame jį morkomis ir svogūnais, pabarstome šviežiais krapais, druska ir pipirais. Klojame riekę sviesto ir suvyniojame.
- Į foliją susuktus karpio pjausnius kišame į orkaitę ir kepame apie 30 minučių.
- Košei reikalingas daržoves supjaustome (morkas – smulkiausiai, kad visos daržovės išvirtų vienodu metu) ir verdame švelniai pasūdytame vandenyje. Išvirusias daržoves nukošiame ir sutriname su pienu bei sviestu, jei trūksta, įdedame dar druskos.
- Žiedynais susmulkintą brokolį minutę apverdame verdančiame vandenyje. Ištraukiame, gerai nusausiname, sudedame į sviestu pateptą kepimo indą, apibarstome druska bei sūriu. Karpiui bebaigiant troškintis kišame į orkaitę ir kepame, kol sūris išsilydys.
Skanaus!


